Корнелия Нинова предлага: Един учебник за един клас в цялата страна с опростено съдържание

MadeInVarna
Корнелия Нинова предлага: Един учебник за един клас в цялата страна с опростено съдържание

Уважаеми български граждани,
Ковид кризата има своите последици за икономиката, за безработицата и ниските доходи, но сложи своя отпечатък и върху образователна система. Кризата доказа необходимостта от използването на компютри, обучение в мрежата, достъп до интернет във всяко населено място. Безспорно бъдещето е на дигитализацията и използването на високи технологии в процеса на обучение, но не по-маловажно от това как учат нашите деца, е въпросът – какво учат. Готвейки нашата програма с екип от учители, читалищни дейци и интелектуалци, направихме преглед на съдържанието на българските учебници. Вътре има шокиращи неща, които осакатяват подготовката на нашите деца. Помните ли от ученическите години прекрасната поема „Неразделни“ на Пенчо Славейков:  “Първо либе, първа севдо, не копней, недей се вайка, че каил за нас не стават моя татко, твойта майка. Верни думи, верна обич, има ли за тях развала. За сърцата що се любят и смъртта не е раздяла.”
Уважаеми български граждани,
В учебника за 7 клас на българските училища, тази прекрасна поема за любов се учи по следния начин: „Хиляди пъти й казах, че това момче е смотаняк и не е за нея. Ще ги разделя на всяка цена. Как не ги е срам – любов въртят, пък са още деца. Трябва да докладвам на директора“.
„По жътва“ на Елин Пелин. Последен пример. Незабравимия, патриархът Иван Вазов и прекрасното стихотворение “Български език”. Една творба, която може да дава самочувствие на всеки  от нас, че е българин. “Език свещен на моите деди” го нарича той.
“Разбра ли някой колко хубост, мощ
се крий в речта ти гъвкава, звънлива –
от руйни тонове какъв разкош,
какъв размах и изразитост жива?”
И представените в учебника за 7 клас предимства на българския език звучат така: “Предимство номер 2. Докато пътуват българите могат да обсъждат каквото си поискат без другите да ги разберат. Ето това е несъмненото предимство на българския език”.
Уважаеми български граждани, учебниците на нашите ученици са написани сложно и неразбираемо. Историческите факти са изопачени от политически интерпретации. Славата на българския народ е принизена, а неповторимостта на българските класици, които са преведени на десетки езици в цял свят е сведена до унизителни битовизми. До тази подмяна на истината и унижението на българщината, ние – българските данъкоплатци и граждани, плащаме между 50 и 60 милиона за учебници.
Това трябва да се промени. И това може да се промени.
Често ни питат какво разбираме под смяна на модела на управление. Ето какво – досегашният на ГЕРБ и на “Обединени патриоти”. Образованието е приоритет пише в програмата. Увеличаваме парите за учебници, ето даваме все повече и повече. Резултатът от това – един клас в страната ни учи по три различни учебника. Съдържанието става все по-сложно и несвързано с действителността. Държавата избяга от своите ангажименти в образованието и частни и незнайни екипи пишат тези неща и не носят отговорност за това какво учат нашите деца.
Крайният резултат – българчетата са все по-неграмотни. Според изследването “Пиза” близо 40 % от децата ни са функционално неграмотни. А ето как ще бъде и как може да бъде: един учебник за един клас по един предмет в цялата страна, преглед на съдържанието и довеждането му до разбираемо и отговарящо на възрастта на учениците и възпитаващо в родолюбие.
Учебниците ще се пишат от държавни институции и авторите ще носят отговорност за написаното.
Скъпи учители, заслужавате изключително уважение за труда си, но знаем, че мнозина от вас също са недоволни от тази система на образование на нашите деца.
Скъпи родители, българското семейство винаги е давало мило и драго да изучи децата си. Образованият човек е реализиран човек. Заедно можем да помогнем на децата си да бъдат реализирани хора със самочувствие. Заедно можем и да съхраним българщината. Можем да направим тази промяна. Знам, че ще се справим.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Правителството отпусна близо 4 милиона лева за финансиране на духовните училища

10.02.2021 Близо 4 милиона лева отпусна правителството на днешното си заседание за финансиране на духовните училища в България през 2021 г. Министър-председателят Бойко Борисов изтъкна значението на обучението в тези училища. „Те са изключително важни за етническата толерантност впоследствие, и за мирното съвместно съществуване, за познаването на религиите, затова, че […]