МВнР обяви двама руски дипломати за персона нон грата

MadeInVarna
МВнР обяви двама руски дипломати за персона нон грата

П о сигнал на Държавна агенция „Национална сигурност” са образувани досъдебни производства за престъпления срещу Република България по чл. 104, ал. 1 и чл. 109 от НК.

В хода на разследването е установено, че двама граждани на Руската федерация са

осъществявали нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения.

Установено е още, че двамата руски граждани се ползват с дипломатически имунитет, съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

В тази връзка, на 22 март 2021 г., главният прокурор Иван Гешев уведоми официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследванията.

Малко по-късн беше съобщено, че министерството на външните работи обявява двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата и им даде

72 часа да напуснат страната,

съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Днес нота с това съдържание е била връчена на заместник-ръководителя на руското посолство.

Руското посолство в София коментира

обявяването на двама руски дипломати за “персона нон грата”. “На 22 март т.г. МВнР на РБ обяви двама дипломати на Посолството на Руската Федерация в София за “персона нон грата. Със съжаление принудени сме да констатираме, че този пореден безоснователен демарш на българските власти няма да допринесе за по-нататъшното изграждане на конструктивен руско-български диалог”, посочват от Посолството на Руската федерация в коментар на страницата си във Фейсбук. Руската страна си запазва право за ответни мерки, отбелязват от посолството.

Малко по-късно зам.-външният министър на Русия Александър Грушко заяви пред журналисти, че Русия ще предприеме ответни мерки, ако България реши да изгони руски дипломати. “Ако България предприеме неприятелски стъпки по отношение на Русия, то, естествено, тя трябва да си дава сметка, че от наша страна ще последват ответни стъпки”, каза заместник-министърът.

Българският премиер Бойко Борисов, коментирайки по-рано задържането от българската прокуратура на шестима служители на българското министерство на отбраната и на българското военно разузнаване, сред които има и руска гражданка, по подозрение в шпионаж в полза на Русия, заяви, че заради това дело ще трябва някои руски дипломати да бъдат обявени за персона нон грата, отбелязва ТАСС.

Руското посолство в България поиска, преди делото да е стигнало до съда, да бъдат прекратени всички спекулации

във връзка с него. Дипломатическото представителство изрази увереност, че “съдебният процес ще бъде проведен на деполитизирана, безпристрастна и обективна основа и при строгото спазване на нормите на българското законодателство и на международното право”.

Русия ще отговори на България на принципа на реципрочността на експулсирането на руски дипломати, заяви пред ТАСС замесник-председателят на руския Съвет на федерацията (горната камара на парламента, бел. ред.) и член на комисията по международни въпроси Константин Косачов. “Принципът на реципрочност остава най-адекватният отговор в такива ситуации”, каза Косачов, цитиран от ТАСС.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова

    Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова по повод началото на мандата й в София. В рамките на разговора им в Министерския съвет бяха обсъдени двустранните отношения и наличието на желание и от двете страни те да бъдат задълбочавани в дух на добронамереност […]