Костадин Костадинов: Престъпна група в Община Варна съдейства за укриване на местни данъци

MadeInVarna
Костадин Костадинов: Престъпна група в Община Варна съдейства за укриване на местни данъци

Организирана престъпна група в Община Варна се занимава с данъчни измами, съобщи днес пред медиите общинският съветник и председател на партия “Възраждане” Костадин Костадинов, предаде репортер на Moreto.net.

Неговият колега Цончо Ганев сподели за редица схеми за умишлено не плащане на данъци, или тяхното намаляване в пъти.

По думите му множество хотели строени след 2004 г. във Варна и курортите край нея “по съвсем елегантен начин” спират да дължат данък след като предоставят сертификат за енергийна ефективност, като заедно с това променят и годината на построяване, защото постройките до 2004 г. се освобождават от данък сгради. Наред с това хотелите намаляват и отчетната си стойност, а с това драстично се променя и таксата за битови отпадъци.

“Има такива хотели регистрирани с отчетна стойност 1,5 млн. лв. Няколко години плащат данък сгради на 1,5 млн. лв. и такса смет на 1,5 млн. лв. отчетна стойност, един слънчев ден в документацията и системата на данъчните във Варна тази отчетна стойност пада на 200 000 лв. Когато се добави и сертификатът за енергийна ефективност същите тези хотели въобще спират да дължат данък за сгради, а остава само данъкът за земя, който е 27 лв. И ако са дължали 7000 лв. на година в един момент те спират да ги дължат, а такса смет от 6000 лв. на година става 500 лв. Когато го умножите това за десетки хотели, представете си за какви данъчни измами става въпрос”, посочи Ганев.

Общинският съветник спомена и за други случаи с цел плащане на по-ниски данъци. По думите му в града има много регистрирани жилищни сгради на 3 или 4 етажа, които обаче са вписани като винарски изби. За да се намали данъчната оценка в документацията се променя и материалът, от който са направени постройките.

“През годините в нашата Община има стотици собственици, които имат по 5-6 апартамента, но декларирани като основни. По този начин вместо да използват само за едното 50% отстъпка на данъка, те използват за всички”, заяви Ганев. За да се премахне тази злоупотреба с намалението на данъка за основно жилище, е обнародвана промяна в закона, която е в сила от 01.01.2019 г. По думите на Ганев обаче във Варна това не важи за всички.

Общинският съветник обяви, че има данъчни злоупотреби и при моторните превозни средства, като заяви, че автомобили с големи данъци се регистрират като лекотоварни и по този начин вместо 500 лв. плащат 13 лв. данък.

“Когато Общината не си събира данъците и прави така, че най-едрите данъкоплатци или въобще не плащат данъци, или плащат в пъти по-малко от което дължат, се стига до абсурда да искат увеличение на местните данъци, за да могат да компенсират това нещо от обикновените граждани”, отсече Ганев.

Той и неговите колеги от “Възраждане” настояват за пълна ревизия на Община Варна и поискаха оставка на цялото ръководство от дирекция “Местни данъци и такси”, зам.-кметът Пейчо Пейчев и кметът Иван Портних.

Междувременно на пресконференцията стана ясно, че досегашният директор на “Местни данъци и такси” Николай Бонев е подал предизвестие за напускане и в момента е в отпуск. Ганев припомни за скандал преди години със същата дирекция. Тогава служителите от нея бяха “наказани” като бяха преместени да работят на сходни позиции, но в Община Девня. Според общинския съветник не е изключено случаят да се повтори.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Община Варна с награда за морски туризъм

Община Варна спечели първо място в категория “Морски туризъм” по време на Годишни награди за туризъм за 2019 година, организирани от ресорното министерство. Призът бе връчен на Соня Георгиева, директор на дирекция „Туризъм“ в Община Варна на официална церемония в Централния военен клуб в София. Домакин на събитието бе министърът […]