Красен Кралев: За радост на всички Георги Дерменджиев е минало за националния отбор

MadeInVarna
Красен Кралев: За радост на всички Георги Дерменджиев е минало за националния отбор
Днес, в предаването “Арена спорт” по БНТ, спортният министър Красен Кралев направи обзор на спортната 2020 г. Обстоено бе анализирана футболната година както за националния отбор, така и за клубния ни футбол.Ето какво сподели Кралев:
“За радост на всички Георги Дерменджиев е минало за националния отбор. Дано повече не преживяваме подобна срамна година. В Лигата на нациите имахме 6 мача, в които направихме две равенства и четири загуби, като за 540 минути вкарахме два гола. Запознах се с доклада на националния селекционер, но никъде не видях една самокритика, никъде не видях момент, в който да се каже, че треньорският щаб е сбъркал със селекция или в тактиката за провеждане на мачовете. Загубихме 4 точки в първите два мача от Лигата на нациите след 90-та минута и то след фрапиращи грешки в смените и в тактиката, а това не беше отбелязано никъде в този доклад. Надявам се, че подобни мигове ще бъдат спестени на българските фенове. Всички са запознати с мнението на цялата футболна общественост за работата на този екип и на този треньорски щаб. Аз категорично не съм съгласен, че това са най-добрите български футболисти, с които ние разполагаме. Това е ясно за всички. Виждаме представянето на младежите. В най-важния мач от години насам срещу Унгария, който ни даваше шанс за класиране на Европейското първенство, можеше да излезем в съвсем друго състояние, в друг състав. Много от самите играчи в националния отбор споделят, че няма настроение и самочувствие в съблекалнята. Кой трябва да им го предаде? Нали треньорът е този, който вдъхва самочувствието, вдъхва увереността на футболистите и той трябва да ги подготви за този мач. Нека да гледаме напред, защото имаме добро младо поколение. Има почти пълен набор от футболисти във всички линии, който може да попълни мъжкия състав. Като започнем от вратарския пост с Наумов от ЦСКА 1948, в защитния вал имаме Виктор Попов от „Черно море“, братя Христови, които се представят на перфектно ниво като централни защитници, Антов и Турицов от ЦСКА, които са фантастични футболисти. Това важи и за опорния халф Лъчезар Котев от „Арда“. В нападение също имаме много избори – Светослав Ковачев, Станислав Иванов, Здравко Димитров, Мартин Минчев, Илиян Илиев, Калоян Кръстев, Филип Кръстев. Всеки един от тях може да играе в мъжкия отбор. Групата за световните квалификации не е лека, не трябва да бъдем с големи очаквания. Още през март месец ще трябва да излезем с коренно обновен национален отбор. Очакват ни тежки сблъсъци. Още в първите срещи ще премерим сили с Италия и Швейцария, а след това гостуваме на Северна Ирландия. Ако успеем да достигнем до третото място, трябва да бъдем доволни, защото конкуренцията е силна. Най-важното като цел трябва да бъде да обиграваме нов състав и да трупаме точки, които да ни изкачат по-нагоре в ранглистата, защото трябва да попаднем за следващите квалификации в по-добра урна, за да имаме по-добри шансове за класиране.
При провеждането на Конгреса на Българския футболен съюз трябва да се осъществи сблъсък на идеи между кандидатите и да се направи задълбочен анализ на грешките, които са направени през годините, попречили на националния отбор да се класира за голям футболен форум. Футболните хора трябва да седнат, да говорят по-открито. Струва ми се, че липсва откритият разговор и казване на истината. Дори на предния Конгрес не се говореха нещата право в очите. За да минем напред, трябва да си кажем къде са проблемите и на вътрешно ниво, в организацията на вътрешния шампионат, и при работата с националните селекционери. Не виждам да има много кандидати за треньори на националния отбор, защото осъзнават трудното положение в момента. При временно ръководство на БФС и при изключително тежка квалификационна група много малко са смелчаците, които ще се нагърбят да направят тази промяна. Струва ми се резонно Емил Костадинов да защитава тезата, че трябва да се даде път на млади треньори, които да минат с едно ниво напред, както се случва в Германия. Всички искат да вървят с набора си, с това поколение, с което са работили. От юношите и младежите да минат с по едно ниво нагоре.
Състоянието на българския футбол е функция на вложените в него средства. Вижда се, че там, където се влагат пари и се влагат умно, има резултати. През тази година класирахме два отбора в Лига Европа. ЦСКА се представи достойно според мен. Ако бяха вкарали вкъщи повече голове, щяха да вървят напред. „Лудогорец“ се намира в едно състояние на смяна на целия отбор. Това нещо ще се преболедува и мисля, че следващата година те отново ще се върнат на познатото си високо равнище. Генерално, един от основните проблеми на българския футбол е съдийството. Няма как при тези явни зависимости, които се демонстрират от българските съдии и тяхното поведение на терена, да се привлекат читави инвеститори в българския футбол. Никой няма да иска да си дава парите при такъв продукт и при такова отношение от страна на съдиите. Те отблъскват и публиката, отблъскват инвеститорите. Няма да говорим какво се случва с футболистите, как се обезверяват при серия от поредни отсъждания в тяхна вреда. Аз се надявам, че след Конгреса това нещо ще се изкорени. Здраво трябва да се реже в съдийството, защото има много проблеми. Всеки път скандали, брутални отсъждания. Няма как да вървим напред без да се реформира тази част от българския футбол. Няма какво да си крием главите като щрауси, просто трябва да погледнем проблемите, да ги кажем очи в очи и да има воля да се променят.”

 


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Снимки: Как върви ремонтът на ул. „Д-р Анастасия Железкова"

Кметът Иван Портних за новото обновяване на по-малките улици във Варна: “Ремонтът, който започнахме на ул. „Д-р Анастасия Железкова“ – от ул. „Разлог“ до бул. „Осми приморски полк“, е част от програмата ни за обновяване на по-малките улици в града. Рехабилитация е предвидена и за ул. „Разлог“, която е връзка […]