Кунчев: Ваксината на „Янсен” ще се използва без ограничения

MadeInVarna
Източник: Блиц
Кунчев: Ваксината на „Янсен” ще се използва без ограничения

Данните за България показват, че няма принципна разлика, даже има лек превес, в съобщенията за странични ефекти. Да, при жени, които отговарят на онези показатели, трябва да има по-голямо внимание, но няма ограничение. Ние сме казвали, че препоръчваме всеки, който си е направил първа “АстраЗенека”, да си сложи втора от същата. Това каза по време на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

“Нашето решение е да се използва ваксината на “Янсен”. Очакваме още една доставка и ще се разпредели в празничния период. Смятаме да я използваме в туристическия сектор и се мисли сред ромското население”, добави той.

“Не мога да предричам какъв ще е интересът към празничните дни, но се надявам да е голям. Трябва да бъдат осигурени количества. От началото да май се удвояват, после се учетворяват. Големият проблем е да убедим тези, които не желаят да се ваксинират, че трябва”, допълни той.

“Становището на институциите е, че може да бъде ползвана. Има риск, но броят на случаите е малък. При “Янсен” говорим за 1 случай на 1 милион и затова няма допълнително ограничение. Има информация от Австрия, Испания, Чехия, че стартират ваксинирането с “Янсен” без ограничения”, каза още доц. Кунчев.

Той обясни, че ваксинационният щаб препоръчва ваксинацията да се завърши с това, с което е започнала, но тези които не желаят, могат да сменят ваксините.

Вторите дози на “АстраЗенека” започват да се слагат от началото на май.

“След сряда ще бъде направено разпределение на ваксините “Янсен”. На практика, ако вече са съвсем редовни доставките и хората имат възможност от два типа ваксини, може да има нов тласък. В Израел няма починал човек вече втори ден. Явно това е пътя и това е начина да се отървем от тази пандемия”


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Министър Димитров извърши проверка на част от енергийните и напоителни язовири

В събота и неделя, министърът на околната среда и водите Емил Димитров извърши проверка на част от енергийните и напоителни язовири. Инспекцията включваше яз. „Розов Кладенец“, яз.„Овчарица“, яз. „Бял Кладенец“ и язовирите „Малко Шарково“ и „Огняново“, които се използват за напояване, както и  “ТЕЦ Марица изток 2”.В яз. „Жребчево“ има […]