Летище Варна води класация на Фрапорт по въведени предпазни мерки за пътниците

MadeInVarna
Летище Варна води класация на Фрапорт по въведени предпазни мерки за пътниците

Летище Варна води топ класация по въведени мерки за предпазване на пътниците спрямо всичките 30 летища в групата на Фрапорт по света. Това стана ясно днес по време на работна среща на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с Франк Кванте, главен изпълнителен директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“, с кмета на Варна Иван Портних, областния управител Стоян Пасев и с представители на мениджмънта на аеропорта.

 

Безпрецедентният спад в международните пътувания, по някои изчисления представляващ повече от 70%, и различните ограничения за пътуване намалиха значително обема на пътникопотоците, а ситуацията в момента продължава да ограничава свободното движение на хора и това несъмнено се отразява и на туризма, заяви вицепремиерът. И допълни, че в тази връзка трябва да се направи повече за адаптиране на ограниченията за пътуване, за да се отговори на специфичните рискове за здравето на пътниците и за приемащите дестинации, като същевременно бъде улеснено пътуването за тези, които отговарят на въведените изисквания. Тя допълни още, че ситуацията е много динамична и прогнози трудно се правят, но въпреки това политика е и ще продължава да бъде границите да са отворени и само в краен случай да се изисква отрицателен PCR тест.

 

Франк Кванте представи информация за полетите, реализирани на двете морски летища – Варна и Бургас, и финансови резултати на компанията. Той обясни, че към момента за тази година се наблюдават положителни тенденции в резервациите за полети от някои дестинации. На двете летища има създадена организация за бързо тестване на пътниците и за тестване с PCR, а със специално нано покритие са обработени всички контактни повърхности на аерогарата.

 

Летище Варна е от изключително значение за развитието на региона, заяви кметът Иван Портних. Той благодари на ръководството за доброто партньорство през годините, включително и по каузите „Варна – Град на Знанието“ и „Варна – дестинация за 4 сезона“. Кметът припомни, че благодарение на активната работа на мениджмънта, Летище Варна е увеличило в пъти чартърните и редовните линии, а тази година Wizz Air базира трети самолет във Варна. Той подчерта, че подкрепата за летището е много важна, за да може бързо да възстанови темповете си на развитие отпреди пандемията.

 

По време на срещата стана ясно още, че близо 3,5 млн. лв. от националния бюджет са изплатени на 20 туроператори, които използват чартърни полети. 34 компании подадоха заявления за държавна субсидия от 35 евро на седалка. За тази помощ към бранша бяха отпуснати 55 млн. лв. от държавния бюджет, а схемата обхваща полетите, извършени в периода от 14 май до 31 декември 2020 г., и представлява първа фаза от антикризисната мярка, заяви вицепремиерът Марияна Николова пред медии във Варна.

 

Тя информира още, че от 1 януари тази година започва реализацията на втора фаза на тази мярка. Помощта от 35 евро е за турист, пристигнал в България в периода 01.01.2021–31.05.2021 г., и е в брутно изражение, т. e. преди приспадането на данъци или други такси. Тя ще бъде реализирана с вече одобрените, но неусвоени средства, уточни министърът.

 

Вицепремиерът съобщи още, че през декември беше прието изменение в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, с което се регламентира въвеждането на нова мярка за държавна помощ и нейното прилагане. По думите ѝ субсидията e предвидена за туроператорите и туристическите агенти под формата на безвъзмездни средства в размер на 4 на сто от техния оборот без ДДС през 2019 г. Финансирането ще може да се използва приоритетно за компенсиране на загуби, произтичащи от отказали се от ваучери клиенти, както и суми, удържани от доставчиците на услуги. Общата стойност на държавната субсидия е в размер на 51 млн. лв., с които предвиждаме да помогнем безвъзмездно на близо 1600 предприятия, които са в сферата на туроператорска и туристическата агентска дейност, заяви министър Николова. По-късно тя проведе среща с представители на туристическия бранш във Варна.

Следваща Новина

Втори шанс за финансова подкрепа на малкия бизнес във Варна, пострадал от пандемията

3354 проектни предложения, от които 203 от варненски фирми, ще получат втори шанс да бъдат финансирани по процедурата „Подкрепа на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“. Тя се финансира от ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020г. и основната й цел е да бъде подкрепен малкият […]