Манолова поиска свикване на КСНС от президента във връзка с хаоса с изборите

MadeInVarna
Манолова поиска свикване на КСНС от президента във връзка с хаоса с изборите

Призовавам президентът Румен Радев да свика Консултативния съвет за национална сигурност заради хаоса, който целенасочено се организира на предстоящите парламентарни избори. В схемата участват ЦИК, Информационно обслужване, а както видяхме днес и основните партии – ГЕРБ и БСП, които си прехвърлят отговорността за бъркотията, която самите те създадоха с изборните протоколи.
Това заяви Мая Манолова от коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ по време на извънреден брифинг след пресконференциите на ГЕРБ, БСП и ЦИК днес.
Това е „Изборигейт“ – институционален удар срещу честността на изборния процес. След закриването на 44-то Народно събрание днес в 11:00 ч. в рамките на 120 минути основните политически сили ГЕРБ и БСП, както и ЦИК, синхронизирано дадоха брифинги, на които поставиха под съмнение честността на изборния процес и възможността да бъде отчетен вотът. Сега ли разбраха ГЕРБ и БСП колко са сложни и дълги изборните протоколи? Не бяха ли гласувани те именно от техните членове в ЦИК?, попита Манолова, като добави, че видът на протоколите е ясен от седмици.
Тя припомни, че двете партии имат мнозинство в ЦИК от общо 13 члена. Посегателство срещу гражданското право на българите за честни и свободни избори е да кажат, че ще има хаос в изборния процес и да заявят, че ще е трудно или невъзможно изборните резултати да са отчетени в срок, каза още Манолова, визирайки и изявлението на Информационно обслужване.
Не е нормално изборните протоколи да са над 20 страници дълги, нито разписка от машинното гласуване да е дълга няколко метра. Това са промени в Изборния кодекс, направени през октомври, заради които БСП остана в парламента. Сега става ясно, че те „минират“ възможността изборните резултати да са отчетени в срок, допълни тя.
Честността на изборите е отговорност на депутатите, в това число и от двете основни партии, на ЦИК, Информационно обслужване и на Министерския съвет. Да не забравяме, че има вицепремиер, който отговаря за изборите и който очакваме да се появи ден преди изборите и да обяви, че няма как да се отчетат резултатите, каза още Манолова.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Откриха бюст-паметник на Стоян Бъчваров в Драматичния театър

Съобразно противоепидемичните мерки, Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ при Театрално-музикален продуцентски център Варна измести честването на 100-годишния си юбилей от 12 и 13 март 2021 г. с един месец по-късно на 12 и 13 април 2021 г. В празния театър актьорите поканиха днес, Благовещение, само театралната легенда Грациела Бъчварова и Явор […]