Откриха бюст-паметник на Стоян Бъчваров в Драматичния театър

MadeInVarna
Откриха бюст-паметник на Стоян Бъчваров в Драматичния театър
Съобразно противоепидемичните мерки, Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ при Театрално-музикален продуцентски център Варна измести честването на 100-годишния си юбилей от 12 и 13 март 2021 г. с един месец по-късно на 12 и 13 април 2021 г.
В празния театър актьорите поканиха днес, Благовещение, само театралната легенда Грациела Бъчварова и Явор Пенев, автора на бюст-паметника на патрона Стоян Бъчваров.
На кратка и вълнуваща церемония двамата свалиха покривалото от скулптурния портрет на Стоян Бъчваров, а Даниела Димова, директор на ТМПЦ Варна и Веселина Михалкова, артистичен директор на ДТ „Стоян Бъчваров“, прерязаха лентата.
Просълзена, Грациела Бъчварова поднесе първите цветя пред бюст-паметника на своя бележит предшественик. Тя благодари на ръководството на театъра за честта да открие скулптурния портрет на Стоян Бъчваров и изрази радостта си, че това става, ако не на рождения ден на театъра, то в същия месец – театралния месец март, в навечерието на Световния ден на театъра и на такъв хубав християнски празник като Благовещение. Пожела здраве, силни постановки и възторжена публика.
Даниела Димова изтъкна задоволството си, че скулптурният портрет на Стоян Бъчваров е вече факт и след отпадането на ограничителните мерки патронът достойно ще посреща публиката в своя театър. Тя разкри, че бюст-паметникът идва на мястото на предишния, изчезнал преди повече от 32 години при предпоследния ремонт на театъра през 1989 г. За 100-годишния юбилей на Варненския театър Художественият съвет на ТМПЦ, с единодушно решение, възлага проекта за нов бюст-паметник на младия скулптор Явор Пенев и заедно с него избира снимката за отправна точка на творческите му търсения.
След откриването на скулптурния портрет на Стоян Бъчваров отец Дончо Александров от Храм “Свети Атанасий” отслужи водосвет за здраве и благоденствие и отправи хубави послания към актьорите и всички заети във Варненския театър, който служи на изкуството вече цял век.
Текст Виолета Тончева
Фотография Веселин Василев

 


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

България загуби от Швейцария с 1-3

Отборът на Швейцария победи България с 1-3 в дебюта на Ясен Петров като старши треньор. Двубоят е първи мач от световните квалификации за Катар 2022. Мачът бе решен рано-рано, като в 13-ата мин. резултатът вече беше 3-0.  Голове за гостите отбелязаха Емболо (7), Сеферович (10) и Цубер (13). Кирил Десподов […]