Мая Вапцарова представи „Аферата „Мис Стоун“ в Морско училище

MadeInVarna
Мая Вапцарова представи „Аферата „Мис Стоун“ в Морско училище

Мая Вапцарова – родственица на Никола Вапцаров, представи своя книга във Висшето военноморско училище, чийто патрон е поетът. „Аферата „Мис Стоун“, написана от Вапцарова в съавторство с Константин Пандев, е документален сборник, съдържащ разкази за отвличането на американската протестантска мисионерка Елън Стоун и нейната приятелка Катерина Цилка – с цел откуп, от чета на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, начело с Яне Сандански и Христо Чернопеев. След повече от 6 месеца и след плащането на откуп, двете жени са освободени.
Акцията допринася за популяризирането на ВМОРО далеч извън пределите на Османската империя, за което спомага и самата мис Стоун със своите беседи в Съединените щати.
По време на представянето пред гости и курсанти от ВВМУ Мая Вапцарова разказа за създаването на книгата и за самата афера. Това е второ издание на сборника. Първото е от 1983 г.

Следваща Новина

Разкриха високотехнологична наркооранжерия край Стара Загора

Специализираната полицейска операция е проведена на 5 август от служители на ГДНП и техни колеги от ОДМВР – Стара Загора, под надзора на окръжната прокуратура в областния град. В хода на действията, в старозагорското село Хрищени, е разкрита високотехнологична наркооранжерия. В момент на полагане на грижи за насажденията от типа […]