ММФ „Варненско лято“ – сред 10-те фестивала в Европа, провеждани на живо

MadeInVarna
ММФ „Варненско лято“ – сред 10-те фестивала в Европа, провеждани на живо

Международният музикален фестивал „Варненско лято“ бе открит официално снощи в Летния театър, което превърна културното събитие в един от 10-те международни фестивала в Европа, провеждани на живо пред публика, въпреки пандемията.

 

„В своята над 90-годишна история ММФ „Варненско лято“ е бил прекъсван само по време на война. Затова поздравявам организаторите, че въпреки пандемията, ни събраха отново тук, под открито небе, на сцената на Летния театър. Благодаря на проф. Марио Хосен – артистичен директор на фестивала, на колегите от дирекция „Култура и духовно развитие“, на екипа на Театрално-музикалния продуцентски център, на всички музиканти, както и на вярната варненска публика – за безрезервната подкрепа. Това, което прави Варна уникален и разпознаваем град в обединена Европа и по света, е богатото ни културно–историческо наследство и международен фестивален живот. Прекрасно е, че „Варненското лято“ е непреходно, зареждащо с много енергия и винаги се връща“, заяви кметът Иван Портних.

 

„За мен е изключителна чест, че днес сме заедно във време, което не е леко за всеки един от нас, в период на криза, когато целият свят страда. Ние сме тук и успяваме да мечтаем. Нашият организационен екип работи много сериозно този фестивал да се състои. Това ме прави особено щастлив. Искам да пожелая на публиката незабравими моменти с магията на класическото  и стойностно музикално изкуство. А на хората, които ще се качат на сцената – вдъхновение и сили“, заяви проф. Марио Хосен, артистичен директор на фестивала. Поздравления към участниците отправи и Даниела Димова, директор на ТМПЦ – Варна, а сред зрителите бе Румен Димитров, зам.-министър на културата.

 

Снощи на сцената на Летния театър излязоха Симфоничният оркестър на Държавна опера – Варна и маестро Найден Тодоров, След музикалната емблема на фестивала Рапсодия “Вардар” от Панчо Владигеров, с аплодисменти бе посрещнат един от най-талантливите млади български пианисти – Емануил Иванов, носител на първа награда от престижния клавирен конкурс Бузони 2019. Той представи Концерт №1 на Рахманинов за пиано и оркестър. Прекрасното изпълнение на младия пианист вдъхнови публиката, която го извика два пъти на бис.

 

ММФ „Варненско лято“ печели три пъти по ред престижния лейбъл за европейско фестивално качество на Европейската фестивална асоциация (ЕФА) в годините от 2015 до 2020.  Миналата година ММФ бе удостоен със специален приз за Европейско качество на своята програма, в надпревара със 715 фестивала от цяла Европа, както и с „Наградата на публиката“, връчена от еврокомисар Тибор Навратич.

 

Пълната програма на ММФ „Варненско лято“


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

За първи път във Варна роботи заменят човешкия труд в кораборемонта

Супермодерни роботи от най-ново поколение заменят човешкия труд във варненската фирма „Булкрафт“ ООД („Терем – КРЗ Флотски арсенал“). Иновативната техника е закупена по проект, финансиран от ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020г. Инвестицията е на обща стойност 1 891 784 лв., съобщиха от Областния информационен център-Варна. С европейските средства предприятието е доставило […]