На 26 март се навършват 164 години от рождението на Иван Церов

MadeInVarna
На 26 март се навършват 164 години от рождението на Иван Церов

Иван Церов е роден на 26 март 1857г. в с.Церова Курия, Великотърновско. Завършва богословско училище при Лясковски манастир. Учител е в родното си село, Габрово, Свищов, Варна. Във Варна е назначен за преподавател по бълг. език и литература в Мъжката и Девическата гимназии.

През 1890г. става инспектор във Варненското учебно окръжие. През тези години той съставя и издава “Христоматия по българска литература за средните училища”.

Иван Церов е кмет на Варна в периода 1909-1912г.

По инициатива на Иван Церов се създава театрално дружество което да сформира театрална трупа и да съдейства за построяване на театрална сграда. На 26 март 1912г. кметът прави първата копка на нова театрална сграда.

През есента на 1909г. в м. “Харами-дере” се полага основния камък по каптажа на варненския водопровод. Общинският бюджет за 1910г. осигурява средства за изграждане на нови улици, мостове, канализация, обществени сгради. През мандата на Иван Церов се изграждат 4 нови училища и 4 квартални хали. Той внася предложение за изграждане на електрическа мрежа в града.

Иван Церов е организатор на честването през 1911г. на “50-годишнината на Първото българско училище във Варна” и по негово предложение се взема решение 9 улици да се именуват на видни просветители и възрожденци.

Широкообхватната дейност на Иван Церов намира израз и в десетки аналитични статии в ежедневния и периодичен печат, брошури за видни обществени личности, учебници, книгите”Петдесетгодишнината на българското училище в гр.Варна”, “Спомени и бележки” и др. Участва в ръководствата на редица културни дружества като Театралното, Славянското, Археологическото и пр., председател е на Варненското училищно настоятелство.

Умира на 18 януари 1938г. във Варна.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Измама за близо 140 000 лв разкриха служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност” в ОДМВР- Разград

Измама за близо 140 000 лв разкриха служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност” в ОДМВР- Разград. Действията по разследването са извършени под наблюдението на прокуратурата Мъж с множество криминалистически регистрации е задържан, след като е установено, че в периода от април 2018 г. до 12 май 2020 г. умишлено […]