На гроба на Мануш Войвода стотици отбелязаха 113 г. от смъртта му

MadeInVarna
На гроба на Мануш Войвода стотици отбелязаха 113 г. от смъртта му

Стотици петричани и дейци от структура на ВМРО посетиха гроба на Мануш Войвода, който се намира над село Долна Рибница. Отдадоха почит на загиналите за Родината.
Протойерей Васил Тупаров отслужи панихида.
На 7 февруари се навършиха 113 години от гибелта на Мануш Войвода. На 6 февруари 1908 г. е насрочена нелегална конференция в близкото до Петрич село Долна Рибница, където присъстват Мануш и още войводи и дейци на ВМОРО.
След предателство са обградени от многоброен аскер и башибозук. Първоначално успяват да се измъкнат, но после са отново открити и обкръжени в местността Трънката. След 10-часова битка загиват Мануш войвода и 23-а четници. Събитието остава в историята като „Петричката епопея“.
Мануш Георгиев, наричан Турновски, Струмишки, Струмски или Мануш войвода, е деец на българското националноосвободително движение в Македония и войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.
Роден е в Турново, Струмишко в будно семейство, но от ранна детска възраст живее в близкото Ново село. Учи в българската прогимназия в град Струмица и в българското педагогическо училище в град Сяр, където завършва втори педагогически курс. Още като ученик е посветен в делото на ВМОРО и ръководи ученически революционен кръжок. Участва в бунт срещу директора на училището, поради което е изключен. По-късно учителства в струмишките села Барбарево, Робово, Бориево и Стиник.
На 31 март 1929 година на мястото на битката на един километър северно от Долна Рибница е открит паметник костница, в която са положени част от костите на героите. Днес местността се нарича от местните жители Манушов гроб. През 1923 година в Петрич съществува футболен отбор на име „Мануш войвода“.
Бюст-паметници на Мануш Георгиев са изградени в Петрич, България, и в Ново село, Северна Македония. Във връзка със 100-годишнината от гибелта на войводата на 8 февруари 2008 година в центъра на село Долна Рибница е открита паметна плоча. По повод 110 години от неговата смърт на 4 февруари 2018 година е открита паметна плоча и на лобното му място.
В предаването „В мрежата“ по България 24 депутатът от ВМРО от Петрич Стоян Божинов разказва за масовото желание на петричани да участват тази година в
Той припомня биографията на този български учител, роден в днешна Северна Македония (близо до родното място на премиера на СРМ Зоран Заев), който става четник на ВМРО, след това войвода на чета и геройски загива на 7 февруари 1908 г. Четата му от 24 души се бие срещу редовна турска армия и башибозук. На призивите да се предадат, българите отговарят: „Живи никога!“.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Женската организация на Републиканци за България проведе работна среща във Варна

Координаторът на женската организация на Републиканци за България Невена Стоянова проведе работна среща с представителите от Варна. На срещата се дискутираха както актуални теми, така и такива залегнали в секторните политики на Републиканци за България като здравеопазване, образование, околна среда и др., които ще бъдат представени идните дни. Сред основните […]