Над 45 млн. лева ще бъдат инвестирани в образователна инфраструктура във Варна

MadeInVarna
Над 45 млн. лева ще бъдат инвестирани в образователна инфраструктура във Варна

Над 45,4  млн. лева ще бъдат инвестирани в образователната инфраструктура на Варна. Тази сума е рекордна за града, стана ясно на днешното заседание на ресорната комисия към Общинския съвет, на което съветниците одобриха проектобюджета за функция „Образование“.
Предстои изпълнението на амбициозна програма за строителството на 12 нови сгради и пристройки на детски градини, ясли и училища. Индикативната стойност на проекта е 41,2 млн. лева, от които 31,2 млн. лева са осигурени от държавния бюджет, а 10 млн. лева – от общината чрез дългово финансиране. Други около 4,2 млн. лева ще бъдат вложени в основния ремонт на бившия дом „Другарче“, който вече ще е филиал на ДГ „Д-р Петър Берон“, и в реконструкцията на площадки за спорт и игра в няколко училища и детски градини.
Община Варна ще построи три нови сгради на детски градини – на ул. „Хъшове“ в район „Одесос“, за ДГ „Слънчогледи“ в район „Приморски“ и за ДГ „Ран Босилек“ в с. Тополи. Нови корпуси ще имат ДГ „Приказка“ и ДГ „Д-р Петър Берон“, а към детска ясла „Роза“ ще бъде изградена нова пристройка. Със строителството им ще бъдат разкрити 25 нови групи и  осигурени 679 места за децата от общината.
Нови сгради ще има и за три варненски училища, сред които е профилираната природоматематическа гимназия (ІІІ ПМГ „Акад. Методий Попов“). Предвижда се в нов дом да се премести Гимназията с преподаване на чужди езици ПГЧЕ „Йоан Екзарх“.  В к.к. “Св. Св. Константин и Елена”, на мястото на Оздравителното училище, ще бъде издигнато модерно начално училище за от І-ви до ІV-ти клас с 2 подготвителни групи.
В програмата са заложени също реконструкция и надстрояване на СУ „Св. Климент Охридски“ и разширение на ОУ „Васил Друмев“. С нов корпус ще се сдобие VII СУ “Найден Геров”.
През тази година трябва да завърши ремонтът на бившия дом “Другарче”, който ще струва около 2,6 млн. лева. Малко над 1,6 млн. лева общината ще инвестира в основен ремонт на площадки за игра на открито и спорт в 4 детски градини и 3 училища. Модерни съоръжения за игра на открито ще бъдат изградени в ДГ „Дружба“, „Валентина Терешкова“, „Ран Босилек“ в с. Константиново и в детската градина в с. Звездица. На нови спортни игрища ще се радват учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Първа езикова гимназия и ПГТСД „Николай Хайтов“.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Turkish Airlines рестартира полетите си от Варна

Oт днec, 22 фeвpyapи, Тurkіѕh Аіrlіnеѕ възoбнoвявa пoлeтитe cи oт Лeтищe Bapнa. Toвa лятo aвиoĸoмпaниятa щe изпълнявa пoлeти 6 дни в ceдмицaтa – пoнeдeлниĸ, втopниĸ и чeтвъpтъĸ c 2 пoлeтa нa дeн. B cpядa, пeтъĸ и нeдeля щe пpeдлaгa пo 1 пoлeт днeвнo, cъoбщaвaт oт вapнeнcĸoтo лeтищe.