Над 50 събития представя Международният музикален фестивал „Варненско лято“

MadeInVarna
Над 50 събития представя Международният музикален фестивал „Варненско лято“

Над 50 събития са включени в програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“, който се открива утре – 26 юни от 20 ч. в Летния театър във Варна, а при лошо време – в ДТ „Стоян Бъчваров“.

„2021 година се оказа изпълнена с интересни юбилейни дати – 95 години от създаването на ММФ „Варненско лято“, 100 години чества ДТ „Стоян Бъчваров“, отбелязваме и един век от обявяването на Варна за курортен град. Това са прекрасни дълголетни традиции в сферата на изкуството, културата и туризма, които създават неповторимия духовен живот, който е безкрайно ценен за варненци“, заяви на пресконференция днес кметът Иван Портних. Той благодари на артистичния директор проф. Марио Хосен и на неговия екип за енергията и всеотдайността, с която работят за надграждането на ММФ “Варненско лято”.

“Това, че фестивалът получава признание не само от ценителите на класическото изкуство, а и от европейската културна общественост, е една голяма отговорност за нас и ни мотивира да продължаваме да работим така, че той да има бъдеще, да печели сърцата на почитателите на стойностното изкуство, на повече ценители- туристи, които специално посещават морската столица заради фестивала“, заяви Марио Хосен. Той представи акцентите в програмата, като първата вечер на тържественото откриване под палката на диригента Росен Миланов ще излязат музикантите от оркестрите на Държавна опера Варна и Симфоничния оркестър на Словенското радио. Сред водещите гастроли във „Варненско лято“ 2021 е концертът на легендарния бароков ансамбъл „Concentus Musicus“ от Виена. “Постарали сме се в програмата да има множество срещи на артисти и публика от различни нации, култури и традиции”, каза още Марио Хосен. Директорът на ТМПЦ Даниела Димова представи фестивалните проекти от летния афиш на Варненската опера.

На срещата с медиите присъстваха още цигуларят Томо Келер, артистичен директор на световноизвестния английски оркестър „Academy of St Martin in the Fields“ и челистът Сурен Багратуни – президент на фондацията „Арам Хачатурян“ в Ереван и лауреат на конкурса „Чайковски“, заместник-кметът Коста Базитов, директорът на дирекция “Култура и духовно развитие” Антония Йовчева, началникът на отдел “Фестивали и проекти” Десислава Георгиева.

Пълната програма:

http://www.varnasummerfest.org/search_program_current_bg.php?page=event_search&esID=48&gclid=Cj0KCQjw_dWGBhDAARIsAMcYuJzNctXUuNKMIwyxdfSCSlq3NdHQiwStZ09dpnleexzoaAQmSp9rlmwaAlnbEALw_wcB


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Премиерът Стефан Янев откри Националния фестивал на лавандулата

26.06.2021 Секторите на икономиката трябва да се развиват балансирано – както промишлеността, така и селското стопанство, заяви министър-председателят Стефан Янев в село Средно Градище, където откри Националния фестивал на лавандулата. Премиерът изтъкна, че секторът, който се занимава с лавандула в България, расте и намира реализация и добър прием на международните […]