Напусна ни д-р Емилия Станева-Милкова

MadeInVarna
Напусна ни д-р Емилия Станева-Милкова

Напусна ни д-р Емилия Станева-Милкова – председател на Управителния съвет на Българската библиотечно-информационна асоциация, дългогодишен директор на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна и член на Управителния съвет на ББИА, доктор по „Книгознание, библиотекознание, библиография”, библиотекар-библиограф не само по професия, а по призвание, съобщават от Министерството на културата.

Колегите в библиотечната асоциация, както и във всички местни и държавни органи и организации, с които тя си партнира, познават д-р Милкова като един от най-ярките защитници на престижа на българската библиотека и на професията библиотекар, а най-вече – като неин верен приятел. Изборът на д-р Милкова преди по-малко от година за председател на Управителния съвет на Българската библиотечно-информационна асоциация бе поредно заслужено признание за нейната работа като дългогодишен директор на Регионална библиотека „Пенчо Славейков” във Варна , която под ръководството й бе отличавана с редица награди и е сред първите библиотеки в страната, представили каталога си в интернет. Този избор бе и огромна отговорност, която д-р Милкова прие с лекота и с желание, породено от огромната й любов към нашите храмове на познанието и на българщината. На развитието на българската библиотека тя отдаде целия си професионален живот, а възможностите за по-добро финансиране и усъвършенстване на библиотечно-информационната дейност бяха нейна кауза и като народен представител, и като член на Постоянната комисия „Обществени библиотеки” към Международната федерация на библиотечните асоциации.

За работата си в Асоциацията д-р Милкова споделяше, че винаги й е носила единствено и само позитивни емоции, зареждала я е с много енергия, въпреки предизвикателствата. Библиотечната гилдия и общността на мислещите и четящите хора изгуби в лицето на д-р Милкова пламенен защитник и радетел на каузата на всички големи и малки библиотеки – насърчаване на четенето, работа с деца в различни библиотечни формати, популяризиране на професията и ролята на библиотеката за опазването на културното ни наследство и развитието на обществото, превръщането на библиотеките в истински съвременни центрове за знания и информираност.

Тя беше народен представител от гражданската квота на ПП ГЕРБ в 44-тото Народно събрание.

Вярваме, че делото на д-р Милкова ще бъде достойно продължено от колегите и приятелите й в Асоциацията, в която ще продължи да живее частица от нея.

Дълбок поклон пред живота и делото на д-р Емилия Милкова, която живя ръка за ръка с книгите и техните хора и откликваше на всеки, за когото българската библиотека е храм на знанието и мъдростта. Вярваме, че така, както писаното слово остава, с нас остава и сътвореното от нея.

Следваща Новина

144 сигнала за нарушения на изборния процес са регистрирани към 31 март 2021 г.

Националното междуведомствено звено, създадено с цел бърза и адекватна реакция срещу престъпления, свързани с изборния процес, отчита към 31 март 2021 г. общо 144 сигнала за нарушения на изборния процес. По подадени сигнали компетентните прокуратури са възложили проверки по общо 163 бр. преписки. Образуваните до момента досъдебни производства за престъпления […]