Новата зала на Първа езикова гимназия спечели национално отличие

MadeInVarna
Новата зала на Първа езикова гимназия спечели национално отличие

Новата зала за културни събития на Първа езикова гимназия във Варна спечели награда в националния конкурс “Сграда на годината 2020”, категория “Проекти, свързани с развитието на градовете – градска среда и култура”. Проектът е дело на Е-Арх Студио, арх. Мартин Христов, арх. Галина Балева, възложител е Първа езикова гимназия, а финансирането на стойност 1,3 млн. лв. е осигурено от Община Варна. Изпълнител на обекта е “Стройкомерс” ЕООД.

Мотивите за отличието са: поощряване на инвестицията на общините и държавата в културни и образователни проекти, както и постигнати отлични показатели за акустика на сградата със сравнително малък бюджет. Залата е с капацитет от 379 места, с осигурени условия за достъпна среда. Конструкцията на новата част е метална и е изградена върху съществуващо бетонно полуподземно тяло със складови помещения. Основният вход е през сградата на училището, като са предвидени още два аварийни изхода с външни стълби към двора от запад. Сцената е от южната страна на залата, а зад нея са предвидени обслужващи помещения и гримьорни на две нива. Предвидени са инсталационно и складово помещение, а на второ ниво – стая за контрол на звука и осветлението, достъпна през самостоятелна стълба от входното фоайе на залата. Новата зала може да се похвали със забележителна акустика, благодарение на специфичната форма на фасадите и тавана, дървената обшивка и предписанията на акустичните инженери, които са изцяло спазени. Изолацията е с голяма плътност, което осигурява висока степен на шумоизолация на залата и гарантира нормално протичане на учебните занятия по време на ползването.

Национален конкурс “Сграда на годината” се организира от ГРАДЪТ Медиа Груп, под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Той се осъществява  с подкрепата на  индустрията и браншовите организации в областта на инвестициите, проектирането и строителството в България – УАСГ, КСБ, КАБ, КИИП, БААИК. Учреден през 2002 година, конкурсът е най-популярното и престижно събитиe в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата в България.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Мариела Николова стана спортист на Варна за 2020 година

Шампионката по ветроходство Мариела Николова стана спортист на Варна за 2020 година. Тя получи най-много гласове в анкетата на спортните журналисти от морската столица. Мариела Николова е състезател от спортен клуб “Черно море Бриз”, с треньор Асен Атанасов. Тази година тя стана победител в Европейската купа в клас Лазер, зае […]