Нови петима задържани в България по разследването на международна група за измами чрез фиктивна търговия с финансови инструменти

MadeInVarna
Нови петима задържани в България по разследването на международна група за измами чрез фиктивна търговия с финансови инструменти

На 16 март, на територията на градовете София, Перник и Разлог, служители на отдел „Киберсигурност“ в ГДБОП, прокурори от Специализираната прокуратура и следователи от отдел „Следствен“ на СП извършиха допълнителни действия по разследването на неутрализираната през 2020 г. международна организирана престъпна група за измами чрез фиктивна търговия с финансови инструменти, компютърни престъпления и пране на пари.
Процесуално-следствените действия бяха предприети в изпълнение на издадена Европейска заповед за разследване от Главната прокуратура в гр. Бамберг – Централен орган за киберпрестъпност в Бавария, и се явяват продължение на мащабната съвместна операция на полицейските и съдебни органи на Германия, Австрия, Сърбия и България срещу международната престъпна мрежа на 2 април 2020 г.
Съгласно издадени от прокуратурата в Бамберг Европейски заповеди за арест на територията на страната бяха задържани петима души – трима българи, чешки гражданин и гражданин на Република Черна гора.
С постановления на прокурори от Софийската градска прокуратура и окръжните прокуратури в Перник и Благоевград (на които бе възложено изпълнението на заповедите), петимата са задържани за срок до 72 часа. Със съдебни определения двамата чужди граждани са задържани под стража. Други двама, привлечени за съпричастност към престъпната мрежа, са с мерки за неотклонение „домашен арест“, а един – с „подписка“.
При претърсвания на шест адреса, пет автомобила и лични обиски са намерени и иззети документи, свързани с престъпната дейност, както и голямо количество компютърна и телекомуникационна техника. В хода на следствените действия подкрепа в обмена на информация с партньорските разследващи органи и координирането на действията оказа Българското бюро на Агенцията за правно сътрудничество в ЕС – Евроджъст.

По време на съвместните действия по неутрализирането на групата на 2 април 2020 г. в България бяха задържани трима български и един германски гражданин, предполагаем ръководител на престъпната мрежа. Други петима бяха задържани в Сърбия. В Германия бе блокирана банкова сметка на групата с над 2,5 милиона евро. Поставени под наблюдение са повече от тридесет банкови сметки, запорирани са движими вещи и пари.
За работата си по разследването българските прокурорски и полицейски органи получиха висока оценка от Националното Бюро на Германия в Евроджъст, от Европол, от Службата на главния прокурор в Бамберг, от Прокуратурата в Австрия за противодействие на икономическата престъпност и корупцията и от Прокуратурата в Сърбия.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Красимир Каракачанов: Основна цел на ВМРО е повишаване на доходите на хората

Доходите на хората бяха и остават едни от основните ни цели. Средната пенсия да стигне 700 лв. и средната заплата 2500 лв. Това е постижимо и е основен приоритет на ВМРО за следващия парламент. Това заяви лидерът на Организацията Красимир Каракачанов по време на представянето на програмата на партията в […]