Обсъдиха възможностите за градска мобилност на кръгла маса в Община Варна

MadeInVarna
Обсъдиха възможностите за градска мобилност на кръгла маса в Община Варна

Кръгла маса “Варна в движение: Възможности и предизвикателства пред устойчивата градска мобилност“ се проведе в сградата на Община Варна. Инициативата е на няколко граждански организации, сред които „Въздух за децата“, Irun, Вело клуб „Варна“, Карин дом и Varna Spaces. Домакин на събитието беше Община Варна, а участниците – Христо Иванов, зам.-кмет, Младен Иванов, директор на ОП “Общински паркинги и синя зона”, Ани Николова директор Дирекция “Европейски и национални оперативни програми” и Надежда Петкова, консултант към Община Варна.

Целта на дискусията бе да се обсъдят конкретни приоритети от Плана за интегрирано развитие /ПИРО/ на община Варна с хоризонт 2021-2027 и по-конкретно, приоритетите посочени в частта за градска мобилност.

В Плана за интегрирано развитие с приоритет ще бъдат предложенията за подобряване на качеството на градската среда, екологичен градски транспорт, повече споделени пространства, подобряване на качеството на въздуха, каза зам.-кметът Христо Иванов. Надежда Петкова посочи, че рамката на ПИРО е отворена и всяка една инициатива може да се обследва и да се включи в проектите. Изключително важна е колаборацията община – бизнес, гражданско общество, най-вече при изготвянето на самите проекти, заложени в плана, коментира тя.

„Смятаме, че подобен тип конструктивни срещи са изключително важни за сътрудничеството между гражданския сектор и местната власт. Проблемите с качеството на въздуха, придвижването в града и достъпността на градската среда за хора със специални средства за придвижване са проблеми на всички нас като граждани, но лостовете за тяхното решаване зависят от различни институции. Без да говорим помежду си, трудно ще намерим решение“, посочи Виолина Желязкова от „Въздух за децата“.

На срещата бяха засегнати редица теми, сред които плановете за разширяване на синята зона и изграждането на зелена зона, плановете за нова инфраструктура за бегачи и колоездачи, достъпността на редица обекти за хора с помощни средства за придвижване и други. В резултат на срещата беше решено диалогът да продължи, като се набележат конкретни теми за сътрудничество и се съставят планове за действие за всяка от тях.

 


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Варна е домакин на турнир по плажен футбол

Варна е домакин на турнира по плажен футбол „Varna International Beach Soccer Cup 2022“, който се провежда от днес до 22-ри май на плажа в кв. Аспарухово, съобщиха от дирекция „Спорт“. Проявата е част от календара на световната федерация в спорта. Участие ще вземат шампионите на България МФК “Спартак Вн”, […]