Община Варна осигурява повече средства за издръжка на социалните услуги

MadeInVarna
Община Варна осигурява повече средства за издръжка на социалните услуги

Община Варна ще осигури допълнителни средства на доставчиците на социални услуги за годишна издръжка, като със задна дата –  от 01.01.2023 г., местните дейности ще се изравнят с държавния стандарт. За целта в бюджета трябва да бъдат заложени допълнително около 650 000 лв. Така общата сума за годишна издръжка на доставчиците на социални услуги в община Варна става около 4,2 млн. лв. – за центрове за социални услуги на деца и лица с увреждания, за възрастни и хронично болни хора, за социални асистенти на деца и други. 

 

Това се договориха на среща днес кметът на Варна Иван Портних, Коста Базитов, зам.-кмет, директорът на дирекция „Финанси и бюджет“ Стефка Господинова с доставчици на социални услуги. В работните разговори се включиха още Таня Василева, директор на дирекция „Социални дейности“, и Милена Димова – председател на постоянната комисия по социални дейности и жилищна политика  в Общинския съвет. 

 

“Благодаря Ви за активната работа и доброто партньорство. Социалната сфера е приоритет за нас и ние ще направим необходимото, за да подкрепим хората в неравностойно положение”, обърна се кметът Иван Портних към присъстващите. Той обясни, че през последните две години общините са били поставени в много трудна ситуация, заради поредиците от кризи – икономически, политически, здравни и международни. За втора поредна година не са отворени и голяма част от европейските програми, което също затруднява привличането на външно финансиране на общински проекти и освобождаване на допълнителен финансов ресурс за други сфери, допълни кметът.  Директорът на дирекция “Финанси и бюджет” разясни, че тъй като тази година няма приет нов държавен бюджет ще се работи по предварителни разчети, които ще бъдат внесени за разглеждане в Общинския съвет.

 

По време на срещата бяха дискутирани и теми, свързани с материалната база на центровете за социални услуги, както и с транспорта на хора с увреждания. Кметът Иван Портних припомни, че предстои през тази година да бъдат осигурени още два микробуса за хората с увреждания, като общият им брой ще станат десет.

 


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Организират надбягвания с коне за Тодоровден в Екопарка край Варна

С конкурс за най-красив конски впряг, традиционна кушия и фолклорна програма ще бъде отбелязан Тодоровден в Екопарка. Тази година празникът се организира съвместно с дирекция „Спорт“ към Община Варна. Празничната програма ще започне в 11,30 ч. Предвидени са демонстрация по прескачане на препятствия, състезания за най-красив впряг и други. Подготвени […]