Община Варна пита правителството за товара на кораба “Vera Su”

MadeInVarna
Община Варна пита правителството за товара на кораба “Vera Su”

Изпратих запитване до Министерството на околната среда и водите и до Министерството на транспорта във връзка с товара на кораба “Vera Su”, заяви днес пред журналисти Тодор Иванов, зам.-кмет по сигурността и екологията в Община Варна.

 

Корабът, който заседна на 20-ти септември в района на Яйлата и престоя там един месец, бе натоварен с 2800 тона урея (карбамид). На 3-ти ноември през нощта той бе преместен с помощта на влекачи от кораборемонтния завод „Одесос” във флотския „Арсенал Терем” във Варна. 

 

“Не разполагаме с никакви информация, нито за това къде се намира товарът в момента, нито при какви условия се съхранява и дали тези условия отговарят на изискванията на законодателството за опазване на околната среда”, коментира Тодор Иванов пред представители на медиите във Варна. Затова се очакват отговори на въпросите: Има ли в момента карбамид на борда на кораба „Vera Su”? Къде и как е депониран този товар на брега и при какви условия се съхранява? Какви са мерките за безопасност и отговаря за съхранението на товар? След като собственикът на кораба се отказва от плавателния съд и държавата се готви да придобие права върху него, каква ще е съдбата на товара?

 

Вярвам, че ще получим бързо информация по поставените въпроси, за да сме спокойни за съдбата на опасния товара, тъй като в общественото пространство вече се появяват информации, че той може да предизвика екологични проблеми, коментира Тодор Иванов пред журналисти.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Разписание на автобусите от градския транспорт за Архангелова задушница

От общинската фирма „Градски транспорт“ информират гражданите, че във връзка с Архангелова / Голяма /задушница на 06.11.2021 /събота/ г. ще обслужва автобусни линии 40, 18, 118, 118 А и 55 със следното разписание: Линия 40 от жп гара – гробищен парк в с. Тополи:           06:45, […]