Обучиха български пчелари как по събрания прашец да разберат дали природата е замърсена

MadeInVarna
Обучиха български пчелари как по събрания прашец да разберат дали природата е замърсена

По събрания прашец от пчелите би могло да бъде установено какъв е процентът на замърсяванията в различните райони по света. Доказано е, че опрашваните от този вид полезни насекоми дървета и растения дават значително по-голяма реколта, но влияние оказва и състоянието на природата. Темата бе коментирана на заключителна конференция по проекта BSB 136 – ITM BEE-BSB „Увеличаване на търговията и модернизацията на пчеларството и свързаните сектори в Черноморския басейн“. Той се финансира от Програмата за териториално сътрудничество “Черно море“ 2014-2020 г., съобщиха от Областния информационен център-Варна. В срещата, домакин на която бе Агенцията за икономическо развитие Варна в качеството й на партньор по проекта, се включиха пчелари и организации от  пет страни от Черноморския басейн – Румъния, Молдова, Украйна, Турция и България.

Ползите от меда и пчелните продукти са безспорни и всеизвестни. В някои турски болници те се използват като помощно средство при лечение на някои заболявания, изтъкна Мехмет Боздуган  –  координатор проект от южната ни съседка. Медът лекува рани, ускорява оздравителните процеси, хидратира кожата, подобрява храносмилането и съня, притежава и антибактериално действие. За да се извлекат ползите от това мощно натурално средство, трябва да се използва суров мед, който не е бил подлаган на висока температура.

Турция е вторият най-голям производител на мед в света след Китай със 110 хиляди тона годишно. Румъния е на второ място в Европейския съюз след Испания по брой пчелни семейства и на първо по добив на мед. Страната развива успешно сектора благодарение на финансовата подкрепа от европейските фондове и националния бюджет. За да има добив на качествен мед, пчеларите трябва да имат знания и умения как да отглеждат пчелите. Затова по проекта е създадена мрежа от пчеларски производители в региона за създаване на контакти, чрез която да се даде тласък на трансграничната търговия. В Черноморската мрежа на производителите са регистрирани 428  пчелари. 567 участници са преминали професионално обучение по пчеларство. Над 150 души са се включили в практически обучения на място в  България, Молдова,  Румъния, Турция и Украйна. Разработен е каталог с всички пчелни продукти в Черноморския регион, допълниха от ОИЦ-Варна.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Let it BEER се завръща във Варна в края на юли

Фестивалът ще зарадва своите посетители с освежаващи напитки, рок музика на живо и много лятно настроение.   Битката с високите температури продължава с пълна сила, благодарение на предстоящото второ издание на фестивала Let it BEER във Варна. Събитието ще разхлади и зареди подобаващо всички свои гости в дните от 29-ти […]