“Галъп”: “Продължаваме промяната” печели изборите, “Възраждане” влиза в парламента

MadeInVarna
Източник: kmeta.bg
“Галъп”: “Продължаваме промяната” печели изборите, “Възраждане” влиза в парламента

“Продължаваме промяната” печели парламентарния вот, а следващият президент на България ще бъде избран на балотаж на 21 ноември.

В 47-ото Народно събрание най-вероятно ще има депутати от седем партии. Победителят в парламентарния вот отново няма абсолютно мнозинство. Това показват резултатите от exit poll-а на социологическите агенции “Галъп”, направени и финансирани по поръчка на NOVA.

Според “Галъп” “Продължаваме промяната” събира 25.7% от гласоподавателите.

Втори са ГЕРБ-СДС с резултат 23.5 на сто. Третото място е за БСП – с 14.5% от гласовете. Четвъртата позиция е за ДПС – с 10.2% от отишлите до урните.

Формацията „Има такъв народ” видимо е загубила част от подкрепата, която я изстреля на първото място на изборите през юли. Днес за тях гласа си са дали 8.0 на сто от отишлите до секциите.

Шестата сигурна формация в новия парламент ще е тази на „Демократична България”. Те печелят 6.9 на сто от гласовете. Последната партия, която минава прага за влизане в парламента, е „Възраждане”.

Под чертата остава доскорошният парламентарен играч “Изправи се БГ! Ние идваме” (2.2%).

Следващата седмица на балотаж ще отидат настоящият държавен глава Румен Радев и номинираният от инициативен комитет проф. Анастас Герджиков.

В момента разликата между тях е 24.3% в полза на Радев. Той събира 49.3% от вота, а опонентът му – 25 на сто.

Издигнатият от ДПС Мустафа Карадайъ печели 9.0 на сто от вота. Четвъртата позиция е за номинирания от Инициативен комитет Лозан Панов (4.2%).


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Слави Трифонов: Ако можех да върна времето, щях да постъпя по същия начин

Лидерът на ИТН Слави Трифонов направи коментар след първите изборни резултати. Той благодари на всички, които са гласували за неговата партия и като цяло. “Ако можех с някоя машина на времето, да върна времето назад, пак щях да постъпя по същия начин – без да влизам в уговорки, без да […]