Одобриха номинациите за награда “Варна” в сферата на образованието и науката

MadeInVarna
Одобриха номинациите за награда “Варна” в сферата на образованието и науката

С пълно единодушие съветниците от ПК „Наука и образование“ одобриха номинациите за награда „Варна“ в сферата на науката и на висшето образование, както и в системата на предучилищното и основното образование. Седем колектива и девет личности са предложени за удостояване с престижното отличие тази година, като окончателното решение ще вземе местният парламент.
Наградите се присъждат с решение на Общинския съвет в навечерието на 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост. Връчват се на учители, ученици, преподаватели, учени, учителски и научни колективи за техни постижения през последната година.
Ето кои са номинирани за награда „Варна“ в системата на предучилищното и училищното образование:
І. „Ученик на годината” в областта на общообразователната подготовка
Теодор Костов – ученик от XII „e“ клас в Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ – Варна, многократно надскочил регионалното и националното ниво в областта на обществените и природните науки.
Александър Габровски – ученик от XII „з“ в Първа езикова гимназия – Варна, носител на многобройни национални стипендии, награди и отличия от регионални и национални участия.
ІІ. „Ученик на годината” в областта на професионалната подготовка
Божидар Златанов – ученик от Х клас в Спортно училище „Георги Бенковски“ – Варна, многократно класиран на призови места в европейски, държавни и регионални първенства.
ІІІ. „Учител на годината” в областта на предучилищното образование
Мария Пенева – старши учител в Детска градина № 43 „Пинокио“ – Варна, новатор в обучението от разстояние в електронна среда в условията на пандемия
ІV. „Учител на годината” в областта на обслужващите звена
Няма номинации
Няма номинации
VІ. „Учител на годината” в областта на средното образование
Няма номинации
VІІ. „Учител на годината” в областта на професионалната подготовка
Крум Крумов – учител по лека атлетика в Спортно училище „Георги Бенковски“ – Варна. Доказателство за неговите педагогически качества са многобройните върхови постижения на неговите възпитаници на международни и държавни първенства.
VІІІ. „Колектив на годината” в областта на предучилищното образование
Детска градина № 5 „Слънчо“ – Варна с директор Мария Узунова. Екип, който прилага нови интерактивни методи и средства в работата си с децата, STEM – практики, различни програми и проекти.
ІХ. „Колектив на годината” в областта на основно училищно образование и обслужващи звена
Център за подкрепа за личностно развитие – Логопедичен център – Варна с директор Лиляна Лазарова – Янева. Колектив, подпомагащ ежегодно развитието и социалната адаптация на над 1 000 деца със специални образователни потребности и на ресурсно подпомагане.
Х. „Колектив на годината” в областта на средно училищно образование и обслужващи звена
Средно училище „Гео Милев“ – Варна с директор Албена Павлова. Екипът работи в посока на изграждане на иновативна и стимулираща образователна среда, ориентирана към ученика, неговите възможности и потенциал.
Ето и номинираните за награда “Варна” в сферата на науката и висшето образование:
ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА:
доц. д-р Диана Радкова, д.м. – за изключителен принос в организацията и лечението на пациенти с COVID-19 във Варна и за цялостна научно-изследователска, преподавателска и лечебна дейност в областта на инфекциозните болести.
КОЛЕКТИВНА НАГРАДА:
УМБАЛ „Света Марина“ – Варна с изпълнителен директор проф. Д-р Силва Андонова за изключителен професионализъм при организация и координация на дейностите по диагностика, хоспитализиране и лечение на пациенти с COVID-19 от Варна и целия Североизточен регион на България.
ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА
доц. д-р инж. Кристина Близнакова – за подготовката и ръководството на проекта PHENOMENO – единственият научен проект на Европейската комисия по конкурса RIZE, част от програма Хоризонт 2020, с координатор Българска организация Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна, одобрен през 2020 г.
КОЛЕКТИВНА НАГРАДА
Творчески колектив с ръководител капитан I ранг проф. д-р Мирослав Цветков – за изпълнението на научноизследователския проект „Моделиране на водните потоци в изключителната икономическа зона на Република България в Черно море“.
III. ОБЩЕСТВЕНИ НАУКИ
ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА
доц. д-р Антон Грозданов – за монографичен труд „Правен режим на услугите в корабоплаването“ в два тома и за цялостен принос в организирането и осъществяването на учебната и научно-изследователската дейност в областта на морското право.
КОЛЕКТИВНА НАГРАДА
Изследователски екип от Катедра по икономика и управление на здравеопазването към Факултета по обществено здравеопазване на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна с ръководител доц. Мария Рохова – за представителството на България в Мрежата за мониторинг на здравните системи и политики и платформата за мониторинг на отговора на здравните системи с кризата с COVID-19 на Европейското бюро на Световната здравна организация, Европейската комисия и Европейската обсерватория за здравни системи и политики.
ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА
проф. д-р арх. Александър Слаев – за монографията му „Планиране на антропогенната среда и природните ресурси: Теория на комплексните права на собственост“.
КОЛЕКТИВНА НАГРАДА
Научен колектив с ръководител гл. ас. д-р мат. Николай Марков – за разработката „Иновационен метод за генериране на екологически чиста възобновяема енергия от бавнотечащи реки и морски течения“.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Христо Иванов: Мина времето на Борисов

Изказването на бившия премиер Бойко Борисов, че предстои ГЕРБ да се сблъскат с много пари на олигархията, изправени срещу тях, е израз на съзнаването, че тепърва предстои да заговорят хора, които са били мачкани от управляващите, коментира съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов в предаването “Алтернативата” по ТВ1. Той припомни […]