Осъдиха Никола Саркози на затвор по обвинение в корупция

MadeInVarna
Осъдиха Никола Саркози на затвор по обвинение в корупция

Бившият френски президент Никола Саркози получи три години затвор за корупция, включително една година – ефективно, съобщава Би Би Си. 66-годишният Саркози беше признат за виновен за опит да подкупи магистрата Жилбер Азибер, като му предложи престижен пост в Монако в замяна на информация за криминално разследване на неговата политическа партия.

Така нареченото дело за подслушванията датира от 2014 година. В рамките на разследването за финансиране от Либия на президентската кампания на Никола Саркози през 2007 г. става ясно, че той е използвал секретна телефонна линия, за да комуникира с адвоката си. Двамата оказват натиск, за да повлияят на друго дело, което засяга Саркози.

Другите двама обвиняеми по делото – адвокатът Тиери Херцог и Азиберт, получиха същата присъда като Саркози. Той обаче ще може да излежава присъдата си под домашен арест с електронна гривна. Очаква се експрезидентът да обжалва наказанието си. Днешното решение на съда е историческо, защото едва за втори път френски президент получава присъда.

Източник: НоваТВ


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Ицо Хазарта стана баща на трета дъщеря

“Днес, 1 март, в 9:09 ч. сутринта на бял свят се появи една мартеничка – Юлия Христова Петрова, която тежи 3160 грама и има ръст от завидните 50 сантиметра”, сподели Ицо Хазарта във фейсбук. “Благодарим на Афродита МЦ – Стволови клетки и Ин витро – най-голямата банка за стволови клетки […]