Откриха изложбата „Каменни бродерии от Нова Каховка върху текстил“

MadeInVarna
Откриха изложбата „Каменни бродерии от Нова Каховка върху текстил“

Проектът с триизмерни текстилни пана „Каменни бродерии от Нова Каховка върху текстил” на украинската художника Тетяна Болгарова бе открита днес в Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна. Тя уважи събитието лично, а гости на изложбата бяха зам.-кметът по културата на Община Варна Ралица Герасимова и посланикът на Украйна в Република България Н. Пр. Олеся Илашчук. Гостите бяха посрещнати от директора на библиотеката Радка Калчева.

Тетяна Болгарова, която е с български корени, е художник, дизайнер, IT специалист, керамик и майстор на килимовата бродерия. В Украйна тя се е занимавала с арт-терапия за деца с аутизъм, а от май 2022 г. напуска временно окупирания Херсон и се мести в България. Представените по време на изложбата пана представляват текстилни копия на каменните шевици и дантели, станали архитектурен символ на Южна Украйна и част от културното наследство на страната. Орнаментите на тези пана са всъщност украса на фасадите на сгради, повечето от които не съществува и са превърнати в руини.

Варна е един от градовете в България, който подкрепи украинския народ. Има пълна съпричастност от страна на Община Варна, от самото начало на конфликта. Имаме и пълна подкрепа и от неправителствения сектор, хуманитарни организации ВКБООН, БЧК. Приветствам библиотеката за изложбата, продължаваме да строим мост на приятелство, да творим се надяваме за един по-добър свят без конфликти, каза Ралица Герасимова.

Н. Пр. Олеся Илашчук заяви, че искрено се радва на възможността да посети Варна, да се запознае с украинците, които са избрали морския град за свой постоянен или временен дом. Тя разказа историята на Тетяна Болгарова, на нейното бягство от войната. Самата Тетяна благодари за закрилата, и за възможността да продължи да работи.

Проектът цели да привлече вниманието към опазването на културното наследство на Украйна и украинската култура по време на войната. Изложбата е организирана от Посолството на Украйна у нас и може да бъде видяна във фоайето на библиотеката до 15-ти октомври 2023 г


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Обновяват спортен комплекс „Локомотив“

Мерки за енергийна ефективност ще бъдат изпълнени в сградите на спортен комплекс „Локомотив“ във Варна, съобщиха от дирекция „Европейски и национални оперативни програми“ към Община Варна. Предложението е в процес на оценка по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и спорт”, с […]