Отмениха избора на селски кмет заради химикалки с изчезващо мастило

MadeInVarna
Отмениха избора на селски кмет заради химикалки с изчезващо мастило

Варненският административен съд обяви за недействителен избора на Дамян Дамянов за кмет на провадийското село Бозвелийско, където на 27 октомври избирателите са използвали химикалки с изчезващо мастило.

В мотивите си съдът сочи, секционните избирателни комисии не са извършили необходимите проверки за наличието в кабината за гласуване на химикал, пишещ със син цвят, и не са осъществили необходимия контрол.

Допуснатите нарушения са от съществен характер, защото ако не бяха допуснати, констатираният изборен резултат би бил различен. Отразените гласове в двете СИК за кандидата Дамян Дамянов са 18, а за кандидата Живко Панев гласове са 146.

Отнесени към резултатите в протокола на ОИК, крайният изборен резултат за Дамян Дамянов би бил 241 действителни гласа, а за жалбоподателя Живко Панев – 321 гласа.

Дори и да не бъдат включени три бюлетини, щрихите върху които излизат извън квадратчето за кандидата Живко Панев, крайният изборен резултат за последния би бил 318 гласа.

Съдът намира, че допуснатите съществени нарушения са довели до опорочаване волята на избирателите и до накърняване на законни права и интереси на жалбоподателя и че от събраните доказателства категорично установяват промени в изборния резултат, даващи преимущество на кандидата на коалиция “БСП за България“, които се явяват предпоставка същият да бъде обявен за кмет на с. Бозвелийско, община Провадия.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Върховния административен съд.

Следваща Новина

Костадин Костадинов: Престъпна група в Община Варна съдейства за укриване на местни данъци

Организирана престъпна група в Община Варна се занимава с данъчни измами, съобщи днес пред медиите общинският съветник и председател на партия “Възраждане” Костадин Костадинов, предаде репортер на Moreto.net. Неговият колега Цончо Ганев сподели за редица схеми за умишлено не плащане на данъци, или тяхното намаляване в пъти. По думите му […]