Отриха изложба посветена на 50 годишния юбилей от откриването на най-старото злато в света

MadeInVarna
Отриха изложба посветена на 50 годишния юбилей от откриването на най-старото злато в света

Изложбата „50 години нови хоризонти в праисторията“ беше открита в зала Юг на Регионалният исторически музей във Варна. Тя е по повод 50 години от откриването на най-старото обработено злато в света от Варненския халколитен некропол и бе открита в Международния ден на музеите 18-ти май. На събитието присъстваха директорът на музея Игор Лазаренко, археологът Александър Минчев, зам.-кметът Коста Базитов, районни кметове, представители на културните институции в града, на туристическия бранш и граждани. 

Изложбената експозиция включва артефакти и обекти от Варненския некропол. Проучването му започва преди половин век, след едно случайно откритие край Варна. Историята разказа днес пред гостите арх. Александър Минчев, номиниран през тази година за голямата награда „Варна“. Минчев е свидетел на събитията преди петдесет години, при които младият багерист Райчо Маринов от дългополското село Аспарухово копае траншея за кабел между два завода, когато се натъква на няколко лъщящи жълтеникави предмети, които впоследствие се оказва, че те са от един от древните гробове. Тогава започва и проучването на богатия некропол, датиран в късната каменномедна епоха (4600 – 4350 г. пр. Хр.). 

Значимостта на този обект се превръща в световна сензация, тъй като той надхвърля всички изградени дотогава представи за праисторическото общество. За изминалите петдесет години във Варненско са открити и проучени редица обекти, даващи нова и ценна информация за населението на района през каменномедната епоха, обясниха археолозите. 

Изложбата може да посети до 24 декември 2022 г. в зала Юг на Археологическия музей във Варна. Тя се реализира със съдействието на Община Варна. 

 


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Отбелязваме празника на квартал „Владислав Варненчик” със специално събитие

„Празничен Фестивал – Владиславово” ще зарадва жители и гости на град Варна Денят на варненския квартал „Владислав Варненчик” (21-ви май) ще бъде отбелязан с разнообразни забавления и изненади на открито. „Празничен Фестивал – Владиславово” ще се проведе в дните от 20-ти до 24-ти май, а локацията ще бъде парк „Владислав […]