Отварят за разходка 5 от парковете във Варна при строги правила

MadeInVarna
Отварят за разходка 5 от парковете във Варна при строги правила

Отварят се за разходка 5 от парковете във Варна при строги правила, като остава в сила забраната за посещения на спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места. Това съобщи днес кметът Иван Портних, като уточни, че решението за либерализиране на мерките е въз основа на заповед на министъра на здравеопазването.

Посещенията се допускат от днес в следните градски зони: “Приморски парк” – от басейн „Приморски“ до паркинга под сп. „Почивка“, където  движението на пешеходци следва да се осъществява еднопосочно, вдясно по посока на движението. За достъп са отворени също крайбрежната алея „Първа“, където движението на автомобили е разрешено само до новоизградения паркинг (под ската), парк „Възраждане“, парк „Младост“, парк „Владиславово“, Аспарухов парк, както и на крайбрежната алея в Аспарухов парк, както и пясъчните ивици по тяхното протежение.

Посещенията на парковите зони се разрешават само на следните лица:
– деца до 12 години, задължително с техни родители или членове на техните семейства, но не повече от двама възрастни, във времето от 9:30 часа до 18:30 часа всеки ден;
– лица, разхождащи кучетата и спортуващи лица, но не повече от един, във времето до 9:30 часа и след 18:30 часа всеки ден.

Посещенията се допускат само при стриктното спазване на следните противоепидемични мерки: носене на предпазни маски; спазване на дистанция от 2,5 метра спрямо други семейства; забрана употребата на алкохол; избягване докосването на повърхности, в т.ч. сядането на пейки и тревни площи; съблюдаване на всички останали противоепидемични мерки и указания на лицата, изпълняващи служебните си правомощия.

Контролът за спазване на заповедта ще се осъществява от служители на общинските предприятия „Общински паркинги и синя зона“ – в частта за Приморски парк, и от служители на ОП „Спорт – Варна“ – за останалите паркове, като и от звено „Общинска полиция“ и районните полицейски управления.

„До момента превантивните мерки в града дават резултат – Варна е с минимален брой заболели от коронавирус, без смъртни случаи, далеч назад по брой заразени след останалите големи градове като София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Плевен. Благодаря на всеки един варненец, който отговорно спазва инструкциите на Националния оперативен щаб, на всички медици, полицаи, социални работници, които съвестно изпълняват задачите си. От всички нас зависи дали заразата тепърва ще плъзне в града. Мерките са ясни – носене на маска, спазване на дистанция, не допускане на събиране на големи групи от хора. Припомням, че случаите на заболели от коронавирус се увеличават всеки ден и опасността не е отминала. Напротив, заплахата расте. Затова моля всички за спазване на правилата, за отговорност към себе си и останалите. При установяване на голямо струпване на хора, което създава и най-малка опасност за здравето на варненци, забраната за посещения в парковете ще бъде отново въведена!“, коментира Иван Портних.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Готово е новото кръстовище при спирка „Долна Трака“

Завърши ремонтът на кръстовището на първокласния път I-9 Златни пясъци – Варна при спирка „Долна Трака“. То заменя съществуващото преди това Т-образно кръстовище с третокласния път III-902 Оброчище – Кичево. С реконструкцията му в кръгово се повишава безопасността на движение и намаляват предпоставките за пътни инциденти, съобщават от пресцентъра на […]