Пандемията се отрази сериозно на резултатите на общинските търговски дружества

MadeInVarna
Пандемията се отрази сериозно на резултатите на общинските търговски дружества

Здравната криза, причинена от COVID-19, се е отразила сериозно върху финансовите резултати на общинските търговски дружества във Варна през 2020 г. Всички активно работещи фирми, с изключение на “Обреди“, отчитат загуби. Същевременно през настоящата година се наблюдава значително подобряване на показателите, стана ясно на днешното заседание на ПК “Собственост и стопанство“ към Общинския съвет, на което бяха разгледани годишните финансови отчети.
Единственото дружество на печалба е “Обреди“. През миналата година то отчита положителен финансов резултат от 143 хил. лв. Запазвайки тенденцията от предходни периоди, водеща остава траурната дейност, от която има увеличение на постъпленията с 14%. Заради по-малкото сключени бракове в резултат на въведените ограничения приходите от радостна дейност са намалели с 13%, беше съобщено на заседанието.
Печелившите през миналите години “Дворец на културата и спорта“ и “Пазари“ този път са минус. Загубите на дружеството, стопанисващо пазарите в града, са в размер на 186 хил. лева. Основната причина за това е затварянето на всички промишлени магазини и намаляването на наемните цени за известен период от време. Наложените рестрикции през миналата година, заради които културните и спортните мероприятия бяха спрени, доведоха до отрицателния финансов резултат, макар и минимален от 3 000 лв., на “Двореца на културата и спорта“.
Затварянето на детските градини за около 4 месеца сумарно през 2020 г. и драстичното намаление на посещаемостта през останалото време се отразиха негативно и на финансовия резултат на “Ученическо и столово хранене“. За 2020 г. е отчетена загуба в размер на 504 хил. лв. в сравнение с предходния период, когато е записан отрицателен резултат в размер на 170 хил. лева. Това е единственото търговско дружество с общинско участие, преустановило дейност за толкова дълъг период от време.
На загуба е и “Градски транспорт“, който понесе сериозен удар от пандемията. През миналата година броят на превозените пътници е намалял от 32 млн. на 25 млн., като спадът е общо с 30% спрямо 2019 г. Изминатите километри на тролейбусите и автобусите са с 1,3 млн. км по-малко в сравнение с предходната година, когато са отчетени общо 10,7 млн. км. Същевременно загубите на дружеството са намалели от 3 млн. и 341 хил. лева на 2 млн. и 185 хил. лева. Днес беше съобщено също, че през първото полугодие на следващата година “Градски транспорт“ очаква първите електробуси от общо 60, които трябва да дойдат по ОП “Околна среда“.
В дневния ред фигурираха още отчетите на “Стадион Спартак“ ЕАД и “Жилфонд“ ЕООД. Заради неясноти разглеждането на отчета на “Жилфонд“, който е в ликвидация, беше отложено, а другото дружество не развива дейност.
Годишните финансови отчети за 2020 г. на търговските дружества с общинско участие ще бъдат гласувани на заседание на местния парламент.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Наказание за 33-годишен варненец, разпространявал наркотици

Варненският окръжен съд одобри споразумение,  постигнато между Окръжна прокуратура- Варна и Йордан Русев от Варна. С него 33-годишният мъж се призна за виновен, че без надлежно разрешително държал високорискови наркотични вещества с цел разпространение. Той е с висше образование, работи и има чисто съдебно минало. Пред съда заяви, че съжалява […]