Перничани протестираха в столицата

MadeInVarna
Перничани протестираха в столицата

Стотици жителите на Перник се събраха на жълтите павета и блокираха движението в центъра на София за няколко часа. Основните причини са водната криза и отмененият фестивал „Сурва”, който трябваше да се проведе в събота. Шествието премина под надслов „Сурва от Перник”, съобщава Нова Тв.

Към протестиращите се присъединиха и хора от София, Дупница и Бобов дол.
От седмици перничани са на воден режим. Нивото на язовир “Студена” е близо до така наречения мъртъв обем. Вода има за не повече от 10-15 дни.

В търсене на изход правителството обяви, че ще строи нова инфраструктура, с която през София до града да стига вода от язовир „Бели Искър”. Следващата седмица предстои да се гласува отпускането на до 25 милиона лева за свързване на водопреносната мрежа на Перник с тази на София. Перничани обаче се съмняват, че скоро кризата с водата да бъде разрешена. И се заканиха да организират още демонстрации.

 

Следваща Новина

Снимки: Около 200 граждани протестираха срещу презастрояването на парка в "Почивка"

Около 200 варненци протестираха срещу презастрояването на парка в района на паметника на българо-съветската дружба във Варна. Протестиращите се събраха в 11 ч. и носеха със себе си плакати с надпис “Стоп”. Присъстващите се обявиха против строителството в целия град и квартал Почивка. Гражданите поискаха оставката на главния архитект Виктор […]