По общия ред ще се разглежда делото срещу дядо, обвинен че блудствал с двамата си внуци

MadeInVarna
По общия ред ще се разглежда делото срещу дядо, обвинен че блудствал с двамата си внуци

Варненският окръжен съд проведе разпоределително заседание по делото срещу 57-годишния Атанас Х., обвинен че блудствал с двамата си малолетни внуци.
Според обвинението, Атанас Х. е извършвал престъплението от неустановена дата от февруари 2019 год. до 12/13.02.2020 г. във Варна, при условията на продължавано престъпление. Прокуратурата сочи, че Атанас Х. е извършил действия с цел да възбуди и удовлетвори полово желание без съвъкупление по отношение на двете си внучета – момчета на 8 и 10 години. За целта той бил използвал положение на зависимост и надзор над двете деца, както и заплахи. В обвинителния акт се посочва, че престъпленията са извършвани при посещенията на малчуганите в къщата на подсъдимия. Децата не били споделили с никого за случващото се. До разкриването на престъплението се стигнало, след като на 12/13.02.2020 год. съпругата на Атанас Х. го  заварила след опит да извърши полово сношение с 10-годишното момче.
Наказанието за предявеното му обвинение предвидено в НК е „лишаване от свобода“ от 5 до 20 години.
В разпоредителното заседание прокуратурата, както и защитата на подсъдимия поискаха делото да се гледа при закрити врати, с оглед обвинението и изнасянето на факти от интимния живот. Майката на пострадалите деца се отказа от правото си да се конституира като частен обвинител и граждански ищец в процеса. Право на подсъдимия беше да поиска разглеждане на делото при условията на съкратено съдебно следствие, в случай че признае вината си, както и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт. В този случай, законът задължава съда да намали размера на осъдителната присъда с 1/3.
Адвокатът на Атанас Х. посочи, че са обсъдили варианта за съкратено съдебно следствие и желаят делото да протече по този ред. Пред съда, обаче 57-годишния мъж на няколко пъти сменя позицията си, като накрая заяви, че е разколебан и иска да бъдат събирани нови доказателства, тъй като не се признава за виновен. Така съдът реши делото да бъде гледано по общия ред с разпит на всички свидетели, вещи лица и събиране на нови доказателства. Заради разминаване в линията на защита, адвокатът на Атанас Х. посочи, че се отказва от делото. В хода на разследването са направени две комплексни съдебно-психиатрични и психологически експертизи. Заключенията са, че 57-годишният мъж е бил в състояние да разбира свойството и значението на извършеното престъпление и да ръководи постъпките си, както и да носи наказателна отговорност.
Следващото заседание по делото, което ще се разглежда при закрити врати ще бъде на 09.03.2021 г.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

ПП „Републиканци за България“ настоява за спешни реформи в горския сектор

Реформата в горския сектор е задължителна във връзка с повсеместното мнение на гражданското общество, неправителствените организации и голяма част от заинтересованите страни за нездрава икономическа среда, незаконни практики и корупция в горския сектор. Това коментира Чавдар Маринов, координатор на сектор „Земеделие“ в ПП „Републиканци за България“. „Българските гори са част […]