Полицейски служител, поискал и взел подкуп, отива на съд

MadeInVarna
Полицейски служител, поискал и взел подкуп, отива на съд

Окръжна прокуратура – Варна внесе във Варненския окръжен съд обвинителен акт срещу 46-годишния Ж.М. Мъжът е обвиняем за това, че в качеството му на длъжностно лице (полицейски служител) поискал и приел дар, който не му се следва, за да не извърши действия по служба – престъпление по чл. 302, ал.1, т.1 във връзка с чл.301, ал.1 от НК.
На 21 август 2019 г. обвиняемият изпълнявал наряд като автопатрул, чиято задача била да осъществява контрол на движението по пътищата. Съгласно инструктаж на служителите от сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Варна, всяко спряно за проверка МПС следвало да се съобщава в оперативната дежурна част.
Въпреки че имал определен маршрут и определени различни точки за контрол в различен период от време на наряда, екипът на Ж.М. заел място до пътя Варна – Аксаково в разрез с определения за деня график. Там полицейските служители започнали да извършват проверки на МПС. Около обяд бил спрян товарен автомобил. Въпреки задължението за известяване за всяко едно спряно за проверка МПС, това не било сторено от обвиняемия за въпросния товарен автомобил, който дори не бил вписан в нарядния дневник на екипа.
След извършената проверка било установено, че водачът на МПС е допуснал нарушение, свързано с неизправна задна светлина на управлявания от него автомобил, имал и два невръчени електронни фиша. За да не изпълни задълженията си за съставяне на акт с оглед реализиране на административно-наказателна отговорност спрямо нарушителя, полицейският служител поискал сумата от 50 лева. Обяснил на водача на товарния автомобил, че свидетелството му за управление може да бъде отнето заради старите му нарушения и той може да остане без работа. Подал му застрахователната полица „Гражданска отговорност“ без останалите документи и указал банкнотите да бъдат поставени в сгънатия документ.
Потърпевшият водач изпълнил указанията на полицая, поставил поисканата сума в документите и му я предал, след което си взел полицата празна.
Възмутен от действията на длъжностното лице, спътник на водача заснел всичко с камерата на телефона си. Сигнал за стореното бил подаден малко след случилото се в ОД на МВР – Варна.
Разследването, провело се под надзора на Окръжната прокуратура, доказало фактите от подадения сигнал. Предстои делото срещу Ж.М. да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Приветстваха олимпийската шампионка Стойка Кръстева във Варна

Олимпийската шампионка Стойка Кръстева, която спечели златен медал в категория до 51 килограма от боксовия турнир в Токио, бе посрещната в Юнашкия салон във Варна. Тя идва по покана на олимпийския шампион по бокс от Сеул 1988 Ивайло Маринов. Стойка бе придружена от личния си треньор Борислав Георгиев, наставника на […]