Поправка „Манолова“, решена единодушно от ЦИК, опитва да спре явяването на Манолова на предстоящите избори

MadeInVarna
Поправка „Манолова“, решена единодушно от ЦИК, опитва да спре явяването на Манолова на предстоящите избори

Председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова осъди остро решение на ЦИК № 1961-НС от 27 януари 2021 г., с което се пречи на явяването на изборите на формации като „Изправи се.БГ“, Демократична България, Отровното трио и др., защото не са партии.

Според решението на ЦИК коалициите, които ще се явят на парламентарните избори, трябва да носят задължително името на едната от партиите в коалицията. Това противоречи на член 128 от ИК, което дава възможност коалициите да имат различно име от това на партиите в нея, посочва Манолова. Досега така се регистрираха Обединените патриоти, Демократична България и др.

В решението се прилага автоматично текст, касаещ местните коалиции и се разчита това да остане незабелязано от формациите, които са извън статуквото, посочва тя.
По думите на „Манолова“ поправката се прави именно, за да не е възможно „Изправи се.БГ“ да е име на коалицията за бюлетината.

Решението е гласувано единодушно от представителите и на ГЕРБ, и на БСП, и на ДПС, и на „патриотите“, за да се спрат – чрез инженерни игри – политическите опоненти като „Изправи се.БГ“, Триото и ДБ, коментира Манолова скандалното решение.
Решението се обжалва днес от всички партии от мрежата на „Изправи се.БГ“, Движение 21 и др.

На основание чл. 58 от Изборния кодекс срокът за обжалване е до 30 януари в 21,13 ч. чрез ЦИК до Върховния административен съд.

Следваща Новина

Кубрат Пулев закуси със спортния министър на Танзания

Кубрат Пулев присъства на делова закуска по покана на министъра на спорта на Танзания Иносънт Башунгва и на медийния магнат Джоузеф Кусага – собственик на най-голямата верига телевизионни канали, радиостанции и уеб издания в Източна Африка – Clouds International Media. Повод за срещата бе битката на Тервел Пулев срещу Викапита […]