Последствията от пандемията върху психичното здраве на децата обсъдиха вицепрезидентът и експерти

MadeInVarna
Последствията от пандемията върху психичното здраве на децата обсъдиха вицепрезидентът и експерти

Онлайн дискусията „SOS: Деца в изолация“ се проведе по идея на 15-годишната Анастасия, която работи заедно с Илияна Йотова в инициативата „Посланик за един ден“

Последствията върху психичното здраве на децата и младежите в условията на пандемия беше основна тема на онлайн дискусия „SOS: Деца в изолация“, организирана от вицепрезидента Илияна Йотова и 15-годишната Анастасия Треновска от Плевен. С Анастасия вицепрезидентът работи в инициативата на посолството на Великобритания в България „Посланик за един ден“.

Сред стотиците есета в инициативата текстът на Анастасия за последствията от Ковид-19 спечели Илияна Йотова с проблемите, които поставя – психичното здраве на децата, образованието във виртуална среда и дигиталната грамотност. Целта на дискусията беше да се даде гласност на тези проблеми, по които липсва публичният разговор. Влиянието на кризата върху децата и младежите Илияна Йотова определи като криза-фантом, която ще има дълготрайни последствия.

„Ние сме затворници на страховете си, а ключът за клетката е у възрастните“, посочи Анастасия, която учи в Математическа гимназия „Гео Милев“. Тя сподели, че е нараснала тревожността от изолацията сред нейните съученици, а 8-годишният брат на нейна приятелка изпада в паника, ако излезе навън без маска. Вместо да водят типичните за тяхната възраст разговори, приятелите на Анастасия коментират какво е казал Националният оперативен щаб. Желанието на деветокласничката е да се създаде интернет платформа, в която ученици да могат да се консултират с психолози.

За своите преживявания и притеснения във време на ограничителни мерки разказаха учениците Биляна Михова от Математическа гимназия „Гео Милев“, гр. Плевен, Васил Гълев, Красимир Пехливанов и Надежда Дечева от Иновативно основно училище „Христо Ботев“, гр. Велинград. В дискусията участваха и директорът на Математическа гимназия „Гео Милев“ Ирена Борисова и училищният психолог Валентин Минков, директорът на ОУ „Христо Ботев“ Марияна Байлова и училищният психолог Иван Бандаков, както и Рени Велчева – клиничен психолог и педагогически съветник в 41 ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, гр. София. Своите експертни съвети и оценки на ситуацията дадоха д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Държавна психиатрична болница „Св. Иван Рилски“, и Георги Апостолов, координатор на Център за безопасен интернет.

На дискусията бяха очертани основните проблеми, до които доведе пандемията – десоциализация, заключване на естествената за децата среда на общуване, създаване на чувство на несигурност при връщането в класните стаи. Липсата на пълноценно общуване в учебния процес и непригодни за самостоятелно обучение учебници доведоха до трудности при усвояване на учебния материал, до крайности – страх от несправяне със задачите и неглижиране на ангажиментите на учениците. Изтъкнат беше проблемът със споделянето – на децата им е трудно да споделят с учителите и с родителите си, които пък от своя страна са претоварени с много неприсъщи за тях роли.

Д-р Цветеслава Гълъбова посочи като погрешно противопоставянето на психично и физическо здраве. Закъсняло е предприемането на мерки, насочени върху психичното здраве на децата и младежите, а първата стъпка е да се спре насаждането на чувство за вина у подрастващите. „Решенията за присъствено и дистанционно обучение трябва да са ясно аргументирани, да стъпват на научни факти, а не на нечии желания“, заяви д-р Гълъбова. По думите ѝ след години не е изключено медикаментозно лечение на най-различни невротични разстройства на преживелите изолация деца.

Поставен беше и въпросът за състоянието на децата със специални образователни потребности и децата от Центрове за настаняване от семеен тип.

Ползите, но и рисковете, които крие виртуалното пространство, бяха сред основните теми на разговора. Георги Апостолов акцентира върху възможностите, които предоставя кризата, за развитие на дигитално-медийната грамотност на децата и учителите. „Наша задача е да създадем не само безопасна онлайн среда, но и да стимулираме децата от най-ранна възраст да използват интернет по полезен, разумен и балансиран начин“, изтъкна той. От своя страна вицепрезидентът Йотова постави въпроса за дигиталното неравенство, което включва не само достъп до електронни устройства, но и до интернет връзка.

Дискусията завърши с ангажимент разговорите по темата да продължат и да се търсят работещи решения.

Следваща Новина

Министър Сачева: 884 млн. лв. са платени по мярката 60/40, като са запазени 300 000 работни места

„884 млн. лв. са изплатени по мярката 60/40, като средствата са помогнали за запазването на 300 000 работни места. С мярката за запазване на краткосрочната заетост за секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Транспорт“ и „Туризъм“ сме съхранили още 31 000 позиции, като сме превели над 35 млн. лв. Министерството на транспорта […]