Правят археологически парк в градинката на ул. „Цар Симеон I“

MadeInVarna
Правят археологически парк в градинката на ул. „Цар Симеон I“

Археологически парк на открито ще бъде създаден след изработване на проект, финансиран от Община Варна, в парковата площ между улиците „Козлодуй”, ”Цар Симеон !”, ”Цариброд” и „Д-р Заменхоф”, където екип от Археологическия музей във Варна, с ръководител доц.д-р Валери Йотов, откри Югозападната порта на античния Одесос.

 

Доц. Йотов обясни, че разкопките ще бъдат довършени в началото на следващата година и след това, съгласувано с общината, пространството ще бъде реконструирано така, че да се експонират археологическите открития на открито. Заради разкопките на терена трябва да бъдат премахнати няколко дървета и да се разчисти растителността, предупреди доц. Валери Йотов. Той направи пояснението, заради силния граждански интерес към обекта.

 

“За първи път имаме шанс да се социализира обществена градинка, в която се разкрива крепостна стена от три периода – от времето на късния елинизъм I в. пр. Хр., от римския период II – III век и от византийския период – IV-VI в.”, каза още археологът. Община Варна е осигурила финансиране на разкопките в размер 41 819 лв.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Спецакция на НАП и икономическа полиция в ресторанта на Весо Брадата

Спецакция се проведе в известно заведение в кв “Драгалевци”  късно снощи, предаде NOVA. Икономическа полиция, Инспекцията по труда, НАП, Агенцията по храните и пожарната, влязоха в ресторанта, собственост на Веселин Денков, известен като Весо Брадата. Той беше задържан на 1 септември при опит да премине ГКПП “Калотина”. Проверката е продължила […]