Кирил Петков: Спирането на газа е грубо нарушение и шантаж

MadeInVarna
Кирил Петков: Спирането на газа е грубо нарушение и шантаж

„Правителство е подготвено за сценарий, при който „Газпром“ спира доставките на газ за страната ни. Искам да уверя българските граждани, че по никакъв начин няма да има намаляване на подаването на газ към консуматорите и нека потребителите да бъдат спокойни“, заяви министър-председателят Кирил Петков в началото на редовното правителствено заседание.

В този контекст Министерството на енергетиката има ясен план за действие, включително за алтернативни източници на доставка. Спирането на природния газ от „Газпром“ е грубо нарушение на договора и шантаж за използване на извъндоговорен план за плащане в рубли през трети лица, което не гарантира нито доставките, нито вложените пари на българите. Ние няма да се поддадем на подобен рекет, категоричен бе министър-председателят. Петков подчерта, че е недопустимо едностранно действие за изнудване, затова България също преглежда всички договори с „Газпром“, включително и този за транзит през България.

„Виждаме докъде ни доведе политиката на ГЕРБ – до джип на „Аркад“ в гаража на г-жа Арнаудова, в хазната липсват 3 милиарда лева, защото са похарчени за „Турски поток“ и нямаме диверсификация на източниците на газ. Затова в последните 4 месеца българското правителство фокусира толкова усилия за гръцката газова връзка, която ще бъде построена до края на юни“, отбеляза Кирил Петков .

Едностранното нарушаване на договора между „Газпром“ и България не е проблем само на България. Това е проблем на целия Европейски съюз и ответните действия ще бъдат общи, увери председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен българския премиер.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Радев: Правителството дължи отговор на гражданите за това чии интереси обслужва

Рискът за България се повишава във всеки един момент, коментира още държавният глава, съобщава НоваТв. “Правителството дължи отговор на гражданите, които му гласуваха доверие, за това чии интереси обслужва – техните или нечии други. Трябва да даде ясни доказателства, че осъзнава и отстоява българският суверенитет и в своята политика се […]