Президентът Румен Радев: Предизвикателствата пред България изискват възможно най-бързо да бъде съставено редовно оперативно и отговорно правителство

MadeInVarna
Президентът Румен Радев: Предизвикателствата пред България изискват възможно най-бързо да бъде съставено редовно оперативно и отговорно правителство

Пред България има значими предизвикателства във вътрешен и външен план, които изискват възможно най-бързо да бъде съставено оперативно и отговорно правителство с необходимата устойчива парламентарна подкрепа. Това заяви президентът Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 прие представители на Движението за права и свободи (ДПС). Срещата, в която участва и вицепрезидентът Илияна Йотова, е част от консултациите на държавния глава с парламентарните групи от 45-ото Народно събрание.

Президентът посочи, че разчита на дългогодишния опит и традиции на Движението за права и свободи за намирането на баланс между необходимостта от неотложни законодателни промени и съставянето на правителство. По думите на държавния глава периодът 2021-2025 г. е от ключово значение за развитието на страната предвид огромните възможности, които откриват пред България различните програми по линия на Европейския съюз.

Мустафа Карадайъ подчерта от своя страна, че на изминалите избори българските граждани са показали ясно желанието си за промяна, за спиране на разделението, противопоставянето и арогантността в политиката, както и за възстановяване на политическата нормалност и демокрацията в България и за „рестарт на държавността“.

От ръководството на ДПС изразиха готовност да подкрепят правителство, предложено от трите нови партии в Народното събрание и посочиха определени виждания, които според тях биха могли да бъдат приоритети за кабинета. Сред тях са ускорено икономическо развитие на страната, прилагане на социално-икономически мерки в кризата, ваксинация в борбата с пандемията, внасянето в ЕК на Плана за възстановяване и устойчивост и подготовката на страната за следващия програмен период, и други.

На срещата държавният глава постави въпроса парламентарната бюджетна комисия да изнесе в кратки срокове информация за реалното финансово състояние на страната.

Следваща Новина

Вицепремиерът Марияна Николова посети средновековния град - крепост „Хоталич“

Вицепремиерът и министър на туризма в оставка Марияна Николова посети средновековния град – крепост „Хоталич“ край Севлиево. По време на посещението си тя бе придружавана от кмета на Севлиево д-р Иван Иванов и Найден Петров, директор на Историческия музей Севлиево. “Подобни туристически забележителности правят региона привлекателна и атрактивна дестинация за […]