Пуснаха Гарджока под домашен арест

MadeInVarna
Пуснаха Гарджока под домашен арест

32-годишният Никола Нанев от Бургас, познат с прякора си Гарджока, ще бъде поставен под домашен арест, след като Варненският окръжен съд измени мярката му за неотклонение. Въззивната инстанция намери за незаконосъобразно определението на Районен съд – Варна, с което на 8 февруари му бе определена най-тежката мярка за процесуална принуда „задържане под стража“. Домашният арест на Гарджока ще бъде контролиран с електронно проследяващо устройство.
Според обвинението, повдигнато срещу Никола Нанев на 5.02.2021 г., той противозаконно отдел таксиметров автомобил във Варна, като заплашил собственика с хладно оръжие. При залавянето му се опитал да избяга от полицейските органи. Обвинението посочва, че по време на извършване на деянието, 32-годишният мъж е бил под силно въздействие на наркотични вещества.
Престъплението е тежко умишлено и за него в НК е предвидено наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 12 години.
Никола Нанев е роден в Бургас, със средно  образование, неженен, неосъждан, безработен.
Защитата му поиска по-лека мярка за неотклонение. Изтъкнатите доводи за това бяха чистото съдебно минало, постоянния адрес и социалния статус на лицето – известен рап музикант, разпознаваем в обществото. Всичко това изключвало възможността Гарджока да се укрие и да възпрепятства по някакъв начин развитието по-нататък на разследването. Адвокатът подчерта, че в случая се касае за единичен акт извършен под въздействието на наркотични вещества.
Въззивният съдебен състав намери, че жалбата на Никола срещу определението на Районен съд – Варна е основателна. И според този съдебен състав са налице данни 32-годишният мъж да има съпричастност към авторството на престъплението, за което е обвинен. Съдът прие данните по делото, че Нанев няколко пъти е лекуван в психиатрично заведение и е диагностициран със зависимост към психоактивни вещества. Поради тези съображения Окръжен съд – Варна прецени, че „задържането под стража“ е прекомерно тежка мярка за неотклонение спрямо рапъра и я измени в „домашен арест“.
Определението на Окръжен съд – Варна е окончателно и не подлежи на обжалване.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

"Да, България": Видеоизлъчването ще е мираж на тези избори след определение на ВАС

Делото по жалбата на “Демократична България” срещу забраната за видеоизлъчване от броенето на бюлетините на парламентарните избори няма да бъде гледано по “бързата писта” и въпросът най-вероятно ще остане нерешен до деня на вота. Върховният административен съд (ВАС) днес реши да не гледа жалбата на обединението срещу указанията на Централната […]