Предадоха на съд мъж, присвоил пари от дарения за болно дете

MadeInVarna
Предадоха на съд мъж, присвоил пари от дарения за болно дете

Районна прокуратура – Варна предаде на съд 44-годишен мъж, обвинен за това, че противозаконно присвоил чужди пари, които владеел, собственост на малолетно момиче, представлявано от родител – престъпление по чл.206, ал.1 от НК.
В средата на месец март 2021 г., обвиняемият Я.Г. видял пост в социална мрежа, чиито автор разказвал за болното си дете, което се нуждае от спешно лечение в чужбина. Сумата за лечението била непосилна за жената, тъй като отглеждала сама своята дъщеря. Мъжът проявил желание да помогне, като преведе парична сума на детето и поискал адрес за изпращане.  Комуникацията с майката на момичето продължила и двамата си разменили контакти. Я.Г. започнал да се интересува за здравето на малкото момиченце. Запознал се чрез интернет пространството и с бабата на детето, която живеела в чужбина. Обвиняемият дори бил запознат с медицинска документация за заболяванията на детето, тъй като проявявал желание да помогне на семейството.
Я.Г. се занимавал с фолклорно изкуство и му хрумнала идея да организира благотворителен концерт за детето, чрез който да се съберат повече пари за неговото лечение. Заел се с организацията на събитието, което било насрочено за края на май месец. Получавал подкрепа, съдействие и благодарност от роднините на момичето. Бабата на детето му съдействала и с пари за покриването на определени организационни плащания.
В следствие на организирания благотворителен концерт били събрани дарителски приходи в размер на 6190,40 лева – сума, която Я.Г. следвало да преведе по сметката на детето, за да бъде използвана за лечението му. В началото на месец юни, обвиняемият в присъствието на свидетели – участник в благотворителния концерт и телевизионен екип, превел по дарителска банкова сметка парична сума в размер на 3810,00 лева, като остатъка от 2372,02 лева не били преведени.
В периода на познанството си с близките на болното дете, 43-годишният тогава мъж сключил четири договора за паричен заем със заемодател фирма за бързи кредити. Тъй като го притискали сроковете по погасяване заемите, натрупвали се и лихви към главницата, то обвиняемият на неустановена дата в седмицата след като приключил благотворителния концерт, решил да задържи за себе си и да се разпореди с част от събраната дарителска сума, а именно сума в размер на 2372,02 лева. С парите той покрил свои битови разходи, както и погасил част от потребителските си кредити.
Предстои делото срещу Я.Г. да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд. Ако бъде признат за виновен, обвиняемият може да бъде осъден с „лишаване от свобода“ за срок от една до шест години.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Качеството на въздуха във Варна се подобрява, сочи доклад

Концентрацията на фини прахови частици във въздуха на Варна намалява. Това сочи отчетът за изпълнение на актуализираната „Програма за намаляване на емисиите и достигане на утвърдените норми за вредни вещества в атмосферния въздух на община Варна“ за 2021 г., който беше приет от комисията по “Опазване и възпроизводство на околната […]