Румен Радев награди изявени българи за постиженията им в развитието на българската култура, изкуство, наука и дипломация

MadeInVarna
Румен Радев награди изявени българи за постиженията им в развитието на българската култура, изкуство, наука и дипломация

Личности, които допринесоха за формирането на национално самосъзнание на цели поколения българи и продължават да формират усета за естетика и нравствени ценности в българското културно и социално пространство. С тези думи държавният глава изрази високата си оценка за професионалния път на шестимата българи, на които днес връчи държавни отличия в Гербовата зала на „Дондуков“  2.

По думите на президента ключова заслуга на наградените е утвърждаването на позитивния облик на страната ни в международен план и развитието на успешна културна дипломация. Като тяхно  общо постижение президентът изтъкна успеха им да бъдат опозиция на творческите клишета, на отживелите социални догми и безпринципните компромиси.

Проф. Иван Ничев беше удостоен с орден „Стара планина“ първа степен за изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството. Той има безспорен принос за развитието на националното кино, режисирал е знакови български филми. Дългогодишен преподавател е в Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“.

Проф. д-р Ангел Димитров получи орден „Стара планина“ първа степен за заслугите му за развитието на отношенията на България с държави от Западни Балкани и приноса му за защитата на българските национални интереси.Той е уважаван български историк и дипломат, автор на десетки монографии, студии и статии. Приносът му за развитието на отношенията със страните от Западните Балкани и най-вече на двустранните отношения с Република Северна Македония е безспорен и широко известен.

Орден „Стара планина“ първа степен беше  връчен и на проф. Ивайло Знеполски  за изключителен принос в областта на културата и хуманитарните науки. Той е изтъкнат преподавател и философ, дългогодишен ръководител на катедрата по История и теория на културата във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Основател и ръководител е на Института за изследване на близкото минало, директор на Дом на науките за човека и обществото. Член е на научния съвет на Музея на Европа и на Сенаторския съвет към Настоятелството на Нов български университет.

Проф. Вера Найденова беше отличена с орден „Св. св. Кирил и Методий“ огърлие за особено значимите й заслуги в областта на националното филмово изкуство и култура. Проф. Найденова е изявен критик и теоретик в областта на филмовото изкуство. Автор е на множество книги и статии, рецензии, портрети и студии за българското и световното кино. Дългогодишен преподавател е в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Руси Чанев също получи отличието „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за особено значимите му заслуги в областта на културата и изкуството. Той е един от най-обичаните от публиката и високо оценявани от професионалната общност български актьори с над 100 роли на сцената и на телевизионния екран.

Иван Балабанов, известен още пред широката публика като Ивайло Балабанов, беше удостоен с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен за изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството. Обичан и талантлив съвременен поет и носител на редица престижни отличия, Балабанов е лауреат на златния медал „Капитан Петко Войвода“ с лента на Съюза на тракийските дружества в България. От името на Иван Балабанов, отличието прие неговият син Атанас Балабанов.

„Професионалните области, в които сме се трудили и продължаваме да се трудим, са различни по мащаб и значение, но те имат общ знаменател, който обобщено можем да наречем българската духовна кауза“, заяви от името на наградените проф. Вера Найденова и увери, че работата на талантливите дейци за благото на българската култура и обществото ни ще продължи.

 


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Кметът Иван Портних: Приключва оформянето на пространството около храм "Св. Прокопий Варненски"

“Приключва оформянето на пространството около най-новия православен храм в града – “Св. Прокопий Варненски””, обяви кметът Иван Портних. “Поставени са пейки, ново осветление, засадени са храсти и дръвчета. Към традиционната архитектура на храма има многофункционална сграда за социални и културни дейности, със зали за обучение по иконопис, библиотека, зала за […]