Сачева: Всички мерки в подкрепа на хората и бизнеса продължават да работят

MadeInVarna
Сачева: Всички мерки в подкрепа на хората и бизнеса продължават да работят

Всички родители в неплатен отпуск може да кандидатстват в Агенция социално подпомагане за помощ от 650 лв. за едно дете и 975 лв. за две и повече деца в дистанционна форма на обучение. Парите се дават пропорционално за тези 10 дни, в които ще се затворят градините и училищата, обясни министър Сачева.
Програмата „Запази ме“ също остава в сила. По нея се плаща 75% от осигурителния доход, а хората в неплатен отпуск запазват осигурителните си права. Заявления за помощта ще се приемат от 1 март, като очакванията са парите да бъдат изплатени около 15 април. През януари и февруари за тази мярка са отделени около 40 млн. лв., а сега за тези 10 дни ще са необходими още 6-7 млн. лева, обясни социалният министър.
Продължават и мерките 60/40 и 80/20, които могат да се ползват например в хотелите, където има частично затваряне, както и програмата „Родители в заетост“, при която държавата дава възможност на семействата сами да изберат човек, който да се грижи за децата им и му осигурява минимална работна заплата и осигуровки.
Министър Сачева допълни, че на този етап не се обмислят нови мерки или обединяване на съществуващите такива.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

В ДГ „Д-р Петър Берон“ учат децата на рециклиране

Детска градина  “Д-р Петър Берон” започва интересен проект, чрез който децата ще получат знания за рециклирането на пластмасови бутилки. Това става възможно благодарение на предоставен автомат за обратно събиране на този вид отпадъци, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна. Целта е по иновативен и интересен малчуганите […]