Трифоновден е!

MadeInVarna
Трифоновден е!

Българската православната църква почита днес паметта на Свети мъченик Трифон Апамейски, наречен от народа Зарезан, защото се отбелязва, когато започва резитбата на лозята.

Свети Трифон е живял праведно и загинал мъченически заради вярата си. Наречен е Зарезан, защото се празнува в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята и те се благославят за плодородие. Свети Трифон се счита за пазач на лозята и празникът е в негова чест.

Празнуват не само лозарите, но и градинарите и кръчмарите. Рано сутринта стопанката омесва хляб – пресен или квасник. Освен това сготвя и кокошка, която по традиция се пълни с ориз или булгур. Кокошката се вари цяла, а след това се припича на саджак. В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите. Този ритуал се нарича “зарязване”. След това всички се събират и избират “царя на лозята”. Едва тогава започва общо угощение. “Царят” е окичен с венец от лозови пръчки, който носи на главата си и с друг венец, който слага през раменете си. Той сяда на колесар. Лозарите теглят колесаря и под звуците на гайди, гъдулки и тъпан се отправят към селото или града. Там спират пред всяка къща. Домакинята на дома изнася вино в бял котел, дава най-напред на царя да пие, след което черпи и хората от свитата му. Останалото вино в котела се плисва върху царя и се изрича благословията: “Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете!” Царят отговаря на благословията “Амин”. След като стигне до своя дом, царят се преоблича с нови дрехи и окичен с венците на главата и през раменете си, той сяда на дълга трапеза да посрещне хора от цялото село. Затова за цар на този празник се избира заможен човек.

Следващите два дни, наречени във фолклора “трифунци”, се почитат за предпазване от вълци. Тогава жените не режат с ножици, за да не се разтваря устата на вълка, не плетат, не предат и не шият. Приготвят обреден хляб и след като раздадат от него на съседите, слагат залъци от хляба в кърмата на животните – за предпазване и на добитъка и на хората от вълците.

Днес имен ден празнуват: Трифон, Трифонка, Лозан, Лозанка, Гроздан, Грозданка, Радко, Радка, Рачо.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Виждали ли сте тази жена? Изчезна на 30.01.2021 г. в Бургас

“Търся баба ми! Изчезнала е на 30.01.2021 в Бургас. Възможно е да се намира и в друг град на страната. Няма деменция. Висока около 140 см, на 93 г., с тъмни дрехи. Всяка информация е важна! Тел. за връзка : 0887235183”, споделя Красимира във фейсбук. “За съжаление още не е […]

Трифоновден е!

MadeInVarna
Трифоновден е!

На днешния ден Българската православна църква почита паметта на свети Трифон по новоюлския календар (по стар стил Трифоновден се отбелязва на 14 февруари).

Църквата почита мъченик Трифон, защото той се е бил прославил като светец лечител.

В народния календар св. Трифон се почита като пазител на лозята, а за него се разнасят много легенди.

Една от тях гласи, че докато зарязвал лозето си, покрай Трифон минала сестра му Богородица, която носела малкия Христос в ръцете си. Брат ѝ се присмял и казал “Мома си пък син имаш”. Богородица преглътнала обидата и на връщане минала през съпругата на Трифон като ѝ заръчала да занесе превръзки на мъжа си, тъй като си е отразял носа, докато зарязвал лозята.

Жената веднага се запътила към лозето на мъжа си и му разказала за думите на Богородица. Трифон се присмял и казал, че няма как да си отреже носа, защото държи косера обърнат надолу, а не нагоре. В този момент той замахнал да зареже лозето и клетвите на сестра му го застигнали като си отразял наистина носа.

Това предание е една от причините празникът да се нарича Трифон Зарезан, а другата е защото се празнува в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята.

На този ден се извършва ритуално зарязване на лозите и се пие вино.

Днес имен ден празнуват Радко, Рачо, Трифон, Трифонка, Лозан, Лозана, Гроздан, Гроздана, Веселин, Веско, Весо, Веселина, Веса, Радка.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

"Спартак" с класика срещу румънци

Варненският “Спартак” победи румънския “Посейдон” с класическото 3-0 в приятелски мач, игран на “Спортпалас”.  Резултата откри Христо Иванов в 13-ата мин. с удар от въздуха. Руснакът Вател покачи на 2:0 в 36-ата мин. В 49-ата мин. Янаки Смирнов сложи точка на спора. Съставът на “Спартак”: Георги Ставрев – Кристиян Върбанов, […]