Съдът реши: КАТ няма право да отнема книжка при неплатени глоби

MadeInVarna
Съдът реши: КАТ няма право да отнема книжка при неплатени глоби

Единодушно Конституционният съд обяви за противоконституционно отнемането на свидетелство за правоуправление и спиране на автомобил от движение заради неплатени глоби, предаде БНР.

Делото беше образувано по искане на омбудсмана Диана Ковачева след масовите проверки за стари задължения на пътуващите за почивка в Гърция миналото лято.

Според съда, за да принуди длъжниците да платят наложените им глоби по Закона за движение по пътищата, законодателят е ограничил упражняването на основни конституционни права на гражданите, каквито са правото на свободно придвижване и правото на собственост.
„Всяко ограничаване на права, което има за цел да компенсира неспособността на държавата да изпълнява задълженията си, е недопустимо в правовата държава”, категорични са конституционните съдии.

 

Следваща Новина

Най-младата студентка на ВСУ „Черноризец Храбър“ със сребро от Националния турнир по спортни танци

17-годишната Ксандриния Капелова – първокурсничка в специалността „Хореография – съвременен танцов театър“ и най-младият студент на ВСУ „Черноризец Храбър“, се класира на второ място в Национален турнир и национална купа  по спортни танци „Diana cup 2021”. Състезанието, организирано от Българската федерация на клубовете по спортни танци, се проведе през уикенда […]