Солистите Йоанна Русева и Гийом Венсан откриват Европейския музикален фестивал

MadeInVarna
Солистите Йоанна Русева и Гийом Венсан откриват Европейския музикален фестивал

Европейският музикален фестивал Варна започва утре – 23-ти март от 19 ч. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев”. Събитието се организира с подкрепата на Община Варна. Програмата започва с концерт на Български камерен оркестър – Добрич с двама млади солисти – цигуларката Йоанна Русева и френският пианист Гийом Венсан. И двамата имат забележителни успехи на конкурсния и концертен подиум като солисти и камерни музиканти. Повече от две години те свирят като дуо и поканите, които получават за участие на престижни форуми, са доказателство за изключително бързото им израстване. 

На концерта в Градската художествена галерия те ще солират в Концерт за пиано, цигулка и струнен оркестър от Феликс Менделсон-Бартолди. Български камерен оркестър – Добрич – една от еталонните български камерни формации с над 50-годишна история, ще бъде дирижиран от маестро Арто Чифчиян, който от този сезон е главен диригент на състава. В изпълнение на оркестъра ще звучи Увертюра към операта „Алцеста“ от Глук и рядко изпълняваната в България „Серенада върху шведски народни песни“ от Макс Брух. Билетите са с цена от 15 лв. и могат да бъдат купени от сайта и от билетния център на Фестивалния и конгресен център.

 

Общо пет концерта са включени в Европейския музикален фестивал, който ще се проведе през месеците март и април във Варна. 

На 3-ти април е авторският спектакъл на Александра Драгова “Осем”. В танцовото шоу участват 12 млади професионални танцьори, които пресъздават идеите за цикличността на ритуалното време. Спектакълът е част от модула “Имена от бъдещето”.

Модулът “Musica da camera” ще представи на 12-ти април в Градската художествена галерия двама артисти – цигуларят Димитър Буров и пианистът Людмил Ангелов. Те ще зарадват своите почитатели с програма, включваща Соната за цигулка и пиано KV 301, сол мажор, от Моцарт, Фантазия за цигулка и пиано, D934, до мажор, от Шуберт. Ще прозвучи и Соната за цигулка и пиано, ла мажор, от Цезар Франк – едно от най-красивите и трудни произведения за цигулка и пиано в световната музикална литература.

Страстта на фламенкото и свободата на джаз импровизацията ще се завъртят в чувствен спектакъл на 23-ти април в зала 1 на ФКЦ с “Фламенко трибют на Пат Матини” на Сантяго Лара квартет.

Crossover модулът на фестивала ще предложи интересен формат за среща с едни от най-успешните български джаз музиканти. На 26-ти април в Градската художествена галерия джаз пианистът, композитор и аранжор Милен Кукошаров ще събере своите колеги и приятели Николета Хайтова – флейта, Мартин Ташев – тромпет, Димитър Льолев – саксофон, Велислав Стоянов – тромбон, Борис Таслев – контрабас и Атанас Попов – барабани. Всички те влизат в авторския проект на Кукошаров “Windharmonium ensemble”. Проектът е своеобразна симбиоза между жанра на камерната и филмова музика, джаза и импровизацията.

 


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Кметът Иван Портних представи приоритетите на Варна пред актива на ВВМУ

Кметът на Варна Иван Портних представи приоритетите на Варна пред актива на ВВМУ “Никола Вапцаров” по време на командирските занятия. Той бе гост на събитието по покана на началника на висшето училище флотилен адмирал Боян Медникаров. Кметът обясни, че серията от кризи през последните години – здравни, икономически и политически, […]