Стоматологията става Академия за визуални изкуства

MadeInVarna
Стоматологията става Академия за визуални изкуства

Сградата на Стоматологията на ул. “Съборни” във Варна ще стане място, в което ще бъде възродено артистично пространство, събрано в периода 1976-2007 г. в сградата на някогашната фабрика за печки „Вулкан“ на ул. „Парижка комуна“,  съобщи кметът на Варна Иван Портних. За целта общината разработва стратегия за изграждане на споделени интердисциплинарни артистични ателиета по модела на “Вулкан” в част от сградата на стоматологията. 
“Това ще разшири артистичния капитал на Варна, като използва най-новите иновации в културата и технологиите”, коментира кметът. Той припомни, че тази година на 13 август е проведена  научна конференция „Варна – Вулкан“, организирана и финансирана от Община Варна, която е преминала при голям интерес.

Разработва се и идеен проект за обновяване на Младежката площадка в Морската градина (бившата дискотека Спайдър”), която ще бъде превърната в сцена за фолклорни и други младежки изяви. Започва и обследване на възможности за увеличение на наличните локации за културни събития, като потенциални възможности са дворовете на Археологическия музей, на Градската художествена галерия, малките и големи Римски терми, обясни кметът.

Община Варна продължава работа по възстановяването и превръщането в музей на къщата на паркостроителя Антон Новак в Морската градина. През 2018 година тя бе предоставена за безвъзмездно управление на общината от Областната администрация. Общината е изготвила технически паспорт, направено е енергийно обследване и техническо задание за проектиране. Предстоят още няколко административни процедури – след решението на ЕСУТ и по указания на гл. архитект, Община Варна е изготвила писмо до областния управител, с което се иска той, като собственик на имота, да подаде заявление за откриване на процедура по промяна на предназначението на имота, каза още кметът.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Изграждат три нови скейт парка във Варна

Средства за проектиране и изграждане на три нови скейт парка са заложени в проектобюджета на Варна за 2023 година, съобщи на пресконференция днес кметът Иван Портних.  Те ще бъдат разположени във “Възраждане”, “Аспарухово” и „Чайка“. Сред приоритетите в областта на спорта са още ремонт на залата за бадминтон, която ще […]