Такситата във Варна отново ще получат данъчни облекчения

MadeInVarna
Такситата във Варна отново ще получат данъчни облекчения
Снимка: Румен Ташев/Виждам те КАТ - Варна

За втора поредна година таксиметровите превозвачи във Варна ще ползват данъчни облечения. И през 2022 г. те ще плащат 300 лв. данък „таксиметров превоз“, а останалата част от налога в размер на 390 лв. ще бъде поета от държавния бюджет. Това реши с пълно мнозинство Общинският съвет, в чиито правомощия е определянето на размера на този вид налог. Предложението за подпомагане на бранша беше направено от председателя Тодор Балабанов.
Годишният данък върху таксиметров превоз на пътници във Варна е в размер на 690 лв. Той се плаща за всеки отделен автомобил, за който е издадено разрешение за извършване на такъв вид превоз. За да се облекчат икономическите последствия от COVID-19 върху бранша, в края на миналата година общинските съветници дадоха съгласието си таксиметровите превозвачи в града  да плащат минималния допустим по Закона за местните данъци и такси налог в размер на 300 лв., а разликата от 390 лв. да бъде поета от държавата. След като служебният кабинет обяви, че държавата има готовност за подкрепа на засегнатите сектори, мярката за подпомагане беше предложена и тази година.
Съветниците гласуваха, в случай че общината не получи компенсациите от държавата в шестмесечен срок от предявяване на първото искане, изпълнението на решението да бъде прекратено с обратна сила, като разликата ще подлежи на заплащане от данъчно задължените лица в срок до 31 декември 2022 г.
На днешното заседание беше решено също да се удължи срокът за усвояване на банков кредит, отпуснат за реализацията на инфраструктурни обекти, фактически свързани с бул. „Васил Левски“. В тази връзка бяха направени и промени в списъка на финансираните от инвестиционния кредит обекти.
Съветниците решиха с част от заема и икономията от останалите обекти да бъде направен основен ремонт на ул. „Райко Даскалов“ в район „Младост“. Улицата, която е в лошо експлоатационно и техническо състояние, е ключова за движението в този район на Варна. По нея преминават автобуси на градския транспорт, свързва бул. „Васил Левски“ с бул. „Република“, както и се явява единствен обходен маршрут при възникването на ремонтни дейности по бул. „Девня“. За да може да бъде реализиран новият обект, беше взето решение за удължаване на срока за усвояване по договора до 31 декември 2022 г.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Трима нови общински съветници положиха клетва във Варна

Снимка: Румен Ташев/Виждам те КАТ - ВарнаТрима нови общински съветници влязоха в местния парламент във Варна. В началото на днешното заседание на Общинския съвет Стоян Петков, Юлиян Губатов и Веселин Вешев се заклеха „във всичките си действия да се ръководят от интересите на гражданите от Варненската община и да работят […]