Технически университет – Варна и Siemens разширяват сътрудничеството си в научната и учебната дейности

MadeInVarna
Технически университет – Варна и Siemens разширяват сътрудничеството си в научната и учебната дейности

Възможностите за по-нататъшно разширяване на сътрудничеството между Технически университет – Варна и Siemens бяха обсъдени по време на среща между ръководството на висшето учебно заведение и представители на германския концерн, които бяха на посещение във Варна. От страна на Siemens делегацията включваше г-н Себастиан Израел, ръководител на VM Automotive Австрия,  г-н Волфганг Кьоних, консултант  решения за автоматизация в автомобилостроенето – Линц, г-н Петер Гал, ръководител бизнес администрация в същото бизнес звено,  г-н Бьорн Харт, технически мениджър,  г-н Теодор Маринов, ръководител на направление Дигитални индустрии на Siemens България, г-жа Ивелина Трифонова, ръководител бизнес администрация на направлението  и г-н Николай Архипов, ръководител на инженерния център на Siemens във Варна.Гостите бяха посрещнати от Ректора на Технически университет – Варна, проф. д-р инж. Венцислав Вълчев и част от ръководния екип, сред които проф. д-р инж. Тодор Ганчев, Зам. ректор Научна Дейност и доц. д-р инж. Мария Маринова, Зам. ректор Учебна Дейност. На срещата присъстваха също проф. д-р инж. Бохос Апрахамян, Декан на Електротехнически Факултет и ръководителите на профилиращите катедри Компютърни науки и технологии, Софтуерни и интернет технологии, Автоматизация на производството, доц. Христо Вълчанов, доц. Виолета Божикова и доц. Никола Николов. Основен акцент на срещата бе върху бързо развиващите се технологии, които изискват квалифицирани кадри, удовлетворяващи новите стандарти на пазара на труда. В резултат от проведените разговори двете страни се съгласиха да работят за разширяване на сътрудничество в областта на автоматизацията, IT технологиите, изкуствения интелект и иновационните технологии.   Бяха постигнати конкретни договорености за провеждане на стажантски програми за възпитаници на ТУ-Варна в инженерния хъб на Siemens, осигуряване на стипендии за студенти с високи резултати, съвместна работа по проекти, участие на специалисти от Siemens в разработване на новите бакалавърски програми на ТУ Варна Изкуствен Интелект и Киберсигурност и други.
През годините Технически университет – Варна  и Siemens България развиват плодотворно сътрудничество в областта на автоматизацията. Създадена е съвместна магистърска програма „Siemens PLC технологии за управление“, доставено е оборудване на Siemens за учебни цели и др. Гостите подчертаха, че и към момента над 60% от служителите  във варненския хъб на Siemens са възпитаници на Технически университет-Варна. С  активната подкрепа на Siemens България, Технически университет-Варна ще подобрява възможностите за съвместни обучения в среда на един адаптиран към иновативното обучение университет, с цел създаване на инженери, които са добре подготвени за успешна реализация в индустрията. В заключение, двете страни изразиха заинтересованост да се поддържа по-тясна връзка между бизнес и образование, което е важен компонент от Технологията на Успеха!


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Манолова събра подписите за Комисията по ревизията

Три партии подкрепят комисията Председателят на ПГ „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова събра 50 подписа за създаването на Комисия по ревизията. Комисията е подкрепена от народните представители от три парламентарни групи – „Изправи се БГ! Ние идваме!“, „Има такъв народ“ и Демократична България. Една от точките в дневния […]