Ученици от СУ „Любен Каравелов“ спечелиха “Среща с българското минало”

MadeInVarna
Ученици от СУ „Любен Каравелов“ спечелиха “Среща с българското минало”

Приятелство, което се изправя пред ужаса на Втората световна война, и семейство, което взима невъзможното решение да остави детето си в храст, за да го спаси. Ако това ви звучи като сценарии за холивудски филм на именит режисьор ще ви изненадаме.

Двете истории са част от наградени разкази на ученици от СУ „Любен Каравелов“ – гр. Варна. Драматичните сюжети на двата разказа са вдъхновени от действителни лица и събития и носят заглавията „Еврейски хляб“ с автор Константин Костов – ученик в 10 клас и „Един спасен човешки живот“ с автор Любомир Карагьозов – ученик в 11 клас.

Повод за написването на произведенията е литературният конкурс „Среща с българското минало“, организиран от СУ „Неофит Рилски“ – гр. Твърдица. Завладяващите разкази грабват вниманието на журито и двете произведения си поделят първото и второто място. „Еврейски хляб“ с автор Константин Костов – Iмясто и „Един спасен човешки живот“ с автор Любомир Карагьозов – IIмясто.

Творческото писане не е непозната територия и за двамата наградени автори. За десетокласника Константин това е семейна черта, защото майка му е издаван автор. Любомир е творческа натура по природа. Вече няколко негови произведения са били публикувани в различни издания, а фотографията е истинската му страст. А подкрепа за развитие намират в лицето на Радослав Желев – техния учител по История и библиотекар в училището.

Разказите ще можете да прочетете в сборник, който организторите ще издадат с избрани творби от конкурса.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Фонд „Култура“ към Община Варна с извънредна сесия за финансиране на проекти

С цел подкрепа на културните дейци във Варна, общинският фонд “Култура” обявява извънредна сесия за проектни предложения. Те могат да бъдат подавани  до 22-ри юли през електронната система http://fund.varnaculture.bg. Срокът за реализация на проектите е в периода от 3-ти август до 6-ти декември т.г. В сесията имат право да участват: […]