Условна присъда за шофьор, отнесъл трима на автобусна спирка на площад „Тракия“

MadeInVarna
Условна присъда за шофьор, отнесъл трима на автобусна спирка на площад „Тракия“

Районен съд – Варна осъди 21-годишен водач, причинил по непредпазливост катастрофа с трима пострадали край автобусна спирка на площад „Тракия“

21-годишният подсъдим беше признат за виновен в това, че на 4 ноември 2019 г., при управление на лек автомобил, нарушил правилата за движение по пътищата като изгубил контрол над колата и по непредпазливост  причинил телесни повреди на  повече от едно лице.

Тежкият инцидент става около 7.40 часа сутринта край автобусна спирка „Тракия“ на бул. „Владислав Варненчик“. Подсъдимият, на връщане след нощна смяна, шофирал служебен пикап с ниска скорост, непосредствено след спиране на регулирано със светофар кръстовище, когато внезапно губи контрол над автомобила, качва се на тротоара и блъска чакащи на спирката. Ранени са две момичета – ученички в 8 клас, както и прибиращ се от нощна смяна млад мъж. В резултат на непредпазливото пътно транспортно произшествие  едното от пострадалите момичета  получава  средна телесна повреда с разстройство на здравето, другата ученичка е със счупване на десния крак, а пострадалият мъж – средна телесна повреда със счупване на кости на двата крака и травматичен шок.

При изследване на кръвта на водача не са открити алкохол или наркотични вещества. Веднага след катастрофата той се опитал да помогне на пострадалите и да съдейства на извиканите на място екипи на спешна помощ. Непосредствено след излизането си от полицията, след първоначалните действия по разследване на инцидента, 21-годишният водач отива със свои приятели и дарява кръв за пострадалите. Впоследствие, заедно с родителите си, посещава отново болницата, поднася извиненията си на близките, като оставя телефонните си номера за контакт с предложение да помогне.  Подсъдимият осигурява средства със съдействието на своя работодател за закупуване на необходими импланти за операция на единия от пострадалите, организира и акция за кръводаряване сред колегите си в помощ на по-тежко пострадалото момиче.

Производството по делото приключи с внесено от прокуратурата, постигнато между страните и одобрено от  съда споразумение, с което на 21-годишния водач бе наложено наказание от една година и шест месеца лишаване от свобода. Изпълнението на наложеното наказание се отлага с изпитателен срок от 3 години. Той бе лишен от право да управлява МПС за срок от 1 година. Направените по делото разноски за близо 2000 лева също са в тежест на подсъдимия.

Пострадалите се уведомяват за одобреното споразумение и възможността да предявят по съдебен ред граждански иск за неимуществени вреди. Съдебният акт е окончателен и влиза в сила веднага.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Иван Портних: До месец и половина е възможно да приключи ремонтът на авариралия тръбопровод

До месец и половина е възможно да приключи ремонтът на авариралия тръбопровод за отпадни води във Варненското езеро при благоприятни метеорологични условия, а днес бе извадена първата 300-метрова част. В постоянна връзка сме с фирмата-изпълнител, работи се много динамично, но и трудно, защото е в района на фарватера. Екипът има […]