Утвърдиха номинациите за награда „Варна“ в областта на културата

MadeInVarna
Утвърдиха номинациите за награда „Варна“ в областта на културата

С пълно мнозинство комисията по култура към Общинския съвет утвърди номинациите за награда „Варна“ за 2022 г. Тазгодишният носител на голямата награда ще бъде археологът Александър Минчев за дългогодишната му работа и цялостния му научен принос към националната култура в областта на античната и тракийска археология, раннохристиянската история и изкуство.
В раздел „Литература“ отличието е за екипа на Държавния архив във Варна за активната му будителска работа през периода на пандемичните ограничения.
Номинирани в категория „Изобразителни изкуства“ са Цветан Кръстев за мащабната му ретроспективна изложба „Автогейм“ и екипът на галерия „Арт Маркони“ за осъществяването на художествения проект „Портрет на Варна в 100 живописни платна“, обединил творческите виждания на 40 художници.
Три са номинациите в раздел „Театър“. Индивидуалният приз отива при актьора Стоян Радев за превъплъщението му в образа на Салиери в постановката „Амадеус“ от Питър Шафър. Признание получават и екипите на Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ и на Държавния куклен театър за високия им професионализъм при създаването съответно на представлението „Тютюн“ и на спектакъла за възрастни „Гларус ретро кабаре“, посветен на „Варна – 100 години курортен град“.
В раздел „Опера“ номинация получава екипът на Държавна опера – Варна за реализираната мащабна продукция-мюзикъл „Цар Лъв“.
Призьор в раздел „Архитектура“ е арх. Владимир Попов, отличен за съществения му принос в опазването на архитектурното наследство и за архитектурното изграждане на облика на Варна.
В раздел „Журналистика“ признание получават фотожурналистът Красимир Делчев за самостоятелната му изложба „Животът в кадър“ и екипът на Регионален телевизионен център – Варна – за високия професионализъм при отразяване на културните събития в града и  популяризирането на културата и изкуството на Варна в национален ефир чрез предаването „Линия Култура“.
В разделите „Музика“, „Танц“ и „Кино“  тази година няма номинации.
Предложенията трябва да бъдат гласувани и от Общинския съвет.
По традиция награда „Варна“ ще бъде връчена в навечерието на 24 май –  Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Предлагат възстановяване на летния бобслей и влакчето към него

Летният бобслей и влакчето към него да бъдат възстановени, като това бъде заложено в Плана за интегрирано развитие на Община Варна за периода 2021-2027 г. Това предлагат от групата на „Възраждане” в Общинския съвет, съобщава Дарик. Атракционът в Морската градина е създаден през 80-те години на миналия век, като се […]